ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yeni Ürün Geliştirme GMÜ427 GÜZ-BAHAR 2+0 Fakülte S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yeni ürün geliştirmeye ilişkin kavram ve teorileri tanımlar.
    2-Yeni ürün geliştirme stratejilerini planlar.
    3-Ürün özellikleri ve değerlendirme tekniklerini kullanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)20166
    Proje3011010
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 40166
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   120
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Giriş K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    2 Gıda endüstrisinde üretilebilme potansiyeli olan yeni gıda ürünü geliştirme stratejileri ve tüketici eğilimleri K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    3 Yeni ürün fikirlerinin oluşturulması ve ticari, teknik, stratejik, vb. açılardan değerlendirilmesi K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    4 Yeni ürün konseptlerinin geliştirilmesi, takım çalışması ve proje yönetimi K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    5 Yeni ürün fikirlerinin değerlendirilmesi, panel testleri, ürün özellikleri, duyusal değerlendirme teknikleri K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    6 Yeni ürün konseptleri çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi ve dökümante edilmesi, prototip ürünün belirlenmesi ve tasarımı; K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    7 Ürün spesifikasyonlarının belirlenmesi, formülasyon, ingredientler ve fonksiyonel özellikleri K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    8 Prototip ürün özelliklerinin belirlenmesi, formulasyonu K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    9 Prototip üründe deney tasarımı, prototip ürün üretiminin gerçekleştirilmesi, paketleme, raf ömrü K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    10 Prototip ürünün değerlendirilmesi K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    11 İngredient spesifikasyonları, yasal mevzuat, fikri mülkiyet hakları K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    12 Son ürünün üretimi, tüketici testleri, pazarlama stratejileri, son ürünün raf ömrünün ve güvenilirliğinin tespiti, ambalaj seçimi ve etiket tasarımı, piyasaya sunumu ve dağıtımı K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    13 Yeni ürün geliştirme projelerinin sunumu ve değerlendirilmesi K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    14 Yeni ürün geliştirme projelerinin sunumu ve değerlendirilmesi K 1. İlgili bölüm K 2. İlgili bölüm
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Hüdayi ERCOŞKUN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K 1. Winger, R., Wall, G., Food Product Innovation A Background paper, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma, 2006. K 2. Mozkowitz, H. R., Saguy, S. I., Straus, T., An Integrated Approach to New Food Product Development, CRC Press, 2009.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Yeni gıda formülasyonlarının geliştirilme yöntemleri, gıda endüstrisinde üretilebilme potansiyeli olan ve piyasada bulunmayan yeni ürünlerin geliştirilmesi, mevcut ürünlerin maliyet ve içerik yönünden iyileştirilmesi ile ilgili becerileri geliştirmek hedeflenmektedir.
    Dersin İçeriği Yeni ürün geliştirme süreci, yeni ürün geliştirme sürecinde araştırma geliştirme teknikleri, prototip geliştirme, geri dönüşleri değerlendirme, örnek yeni ürün geliştirme
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma 4
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama 2
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme 2
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma 3
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma 3
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma 3
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma 3
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma 3
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 2
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama 2
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma 4
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma 5
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma 5
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster