ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Hijyen ve Sanitasyon LVS153 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Hijyen ve sanitasyonun anlamını açıklar.
    2-Gıda işletmelerinde uygulanması gereken hijyen uygulamalarını anlatır.
    3-Su hijyenini açıklar.
    4-Kişisel hijyen ile ilgili uyulması gereken kuralları belirler.
    5-Alana uygun olan dezenfektanı belirler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 15188
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3511010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   84
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,8 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri K-1
    2 Hijyen ve sanitasyon K-1
    3 Gıda kaynaklı tehlikeler K-1
    4 Mikrobiyoloji ve gıda kalitesi K-1
    5 Temizlik ve dezenfeksiyon K-1
    6 Su hijyeni K-1
    7 Gıda işletmelerinde hijyen K-1
    8 Gıda işletmelerinde sanitasyon K-1
    9 Personel hijyeni K-1
    10 Periyodik sağlık kontrolleri K-1
    11 İşletme giriş ve çıkışları K-1
    12 İşletme tuvalet ve temizlik alanları K-1
    13 Pest kontrolü K-1
    14 Dezenfektanlar K-1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Emin BOZKURT
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Serdal Tarhane

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K-1. Tayar, M., Kılıç, V. (2014). Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Kişisel hijyen ve temizliğin sağlanması ve işletme temizlik kurallarının uygulanması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri; Hijyen ve sanitasyon; Gıda kaynaklı tehlikeler; Mikrobiyoloji ve gıda kalitesi; Temizlik ve dezenfeksiyon; Su hijyeni; Gıda işletmelerinde hijyen; Gıda işletmelerinde sanitasyon; Personel hijyeni; Periyodik sağlık kontrolleri; İşletme giriş ve çıkışları; İşletme tuvalet ve temizlik alanları; Pest kontrolü; Dezenfektanlar.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. 5
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. 5
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. 4
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. -
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. -
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. 5
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. 5
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. -
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. 5
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster