Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Kanatlı Yetiştiriciliğinin Önemi, Tavukların Sınıflandırılması ve Özellikleri
|
K1: Bölüm 1-2
|
2
|
Tavuğun biyolojik yapısı , Tavukçuluk ürünleri
|
K1: Bölüm 3-4
|
3
|
Embriyo gelişimi ve Kuluçka, Kümesler ve Donanımları
|
K1: Bölüm 5-6
|
4
|
Etlik Piliç Yetiştiriciliği, Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği
|
K1: Bölüm 7-8
|
5
|
Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği ve Islah
|
K1: Bölüm 9-10
|
6
|
Tavukların Beslenmesi
|
K1: Bölüm 11
|
7
|
Kazların Sınıflandırılması ve Özellikleri
|
K2: Bölüm 1
|
8
|
Kaz Yetiştiriciliği
|
K2: Bölüm 2-11
|
9
|
Hindilerin Sınıflandırılması ve Özellikleri
|
K3: Bölüm 1
|
10
|
Hindi Yetiştiriciliği
|
K3: Bölüm 2-5
|
11
|
Hindi Yetiştiriciliği
|
K3: Bölüm 6-9
|
12
|
Kanatlılarda Paraziter Hastalıklar
|
K1: Bölüm 12
|
13
|
Kanatlılarda Viral ve Bakteriyel Hastalıklar
|
K1: Bölüm 12
|
14
|
Kanatlı Hayvanlarda Aşılama Kanatlılarda Beslenme Hastalıkları
|
K1: Bölüm 12
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Özgür KUZUKIRAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Türkoğlu, M., & Sarıca, M. (2018). Tavukçuluk Bilimi Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. İkinci Baskı, Bey Ofset Matbaacılık., s, 327.
2. Arslan, C. (2018). Kaz Besleme ve Yetiştiriciliği, İkinci Baskı, Medipres Matbaacılık Yayıncılık Ltd. Şti., Malatya.
3. Türkoğlu, M., Sarıca, M., & Eleroğlu, H. (2016). Hindi yetiştiriciliği. İkinci Baskı, Samsun: Otak Form-Ofset.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Kanatlı yetiştiriciliğinde bakım besleme ve hijyen şartları ile çeşitli kanatlı enfeksiyonları, aşılamalar ve nekropsi hakkında bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Kanatlı Yetiştiriciliğinin Önemi, Tavukların Sınıflandırılması ve Özellikleri; Tavuk Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Sürü Yönetimi; Kümesler, Teknik Özellikleri ve Malzeme Bilgisi; Verim Yönlerine Göre Tavuk Irkları ve Genel Karakterleri; Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği ve Damızlık Yumurtaların Kontrolleri; Broiler Civciv Büyütme, Bakım ve Besleme; Yumurtalık Civciv Büyütme, Bakım ve Besleme; Kanatlılarda Yumurta Dönemi Işıklandırma Programı ve Önemi Zorlamalı Tüy Dökümü; Nekropsi Teknikleri; Kanatlılarda Viral Hastalıklar; Kanatlılarda Paraziter Hastalıklar; Kanatlılarda Bakteriyel Hastalıklar; Kanatlı Hayvanlarda Aşılama; Kanatlılarda Beslenme Hastalıkları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir.
|
-
|
2
|
Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir.
|
-
|
3
|
Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir.
|
-
|
4
|
Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir.
|
-
|
5
|
Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir.
|
5
|
6
|
Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.
|
5
|
7
|
Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir.
|
5
|
8
|
Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir.
|
5
|
9
|
Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir.
|
-
|
10
|
Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir.
|
-
|
11
|
Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir.
|
-
|
12
|
Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır.
|
-
|
13
|
Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir.
|
5
|
14
|
Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir.
|
-
|
15
|
Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir.
|
4
|