ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kanatlı Hayvanlar ve Hastalıkları LVS253 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kanatlı kümeslerini genel özelliklerine göre sınıflandırıp, yumurtacı ve etlik piliçleri birbirinden ayırt eder.
    2-Yetiştirmeyle ilgili genel problemleri açıklar.
    3-Kanatlı hayvanların bakteriyel, viral ve paraziter etkenlerini açıklar.
    4-Aşı takvimini uygular.
    5-Kanatlı beslenme hastalıklarını ayırt eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler20188
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30199
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   83
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,77 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Kanatlı Yetiştiriciliğinin Önemi, Tavukların Sınıflandırılması ve Özellikleri K1: Bölüm 1-2
    2 Tavuğun biyolojik yapısı , Tavukçuluk ürünleri K1: Bölüm 3-4
    3 Embriyo gelişimi ve Kuluçka, Kümesler ve Donanımları K1: Bölüm 5-6
    4 Etlik Piliç Yetiştiriciliği, Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği K1: Bölüm 7-8
    5 Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği ve Islah K1: Bölüm 9-10
    6 Tavukların Beslenmesi K1: Bölüm 11
    7 Kazların Sınıflandırılması ve Özellikleri K2: Bölüm 1
    8 Kaz Yetiştiriciliği K2: Bölüm 2-11
    9 Hindilerin Sınıflandırılması ve Özellikleri K3: Bölüm 1
    10 Hindi Yetiştiriciliği K3: Bölüm 2-5
    11 Hindi Yetiştiriciliği K3: Bölüm 6-9
    12 Kanatlılarda Paraziter Hastalıklar K1: Bölüm 12
    13 Kanatlılarda Viral ve Bakteriyel Hastalıklar K1: Bölüm 12
    14 Kanatlı Hayvanlarda Aşılama Kanatlılarda Beslenme Hastalıkları K1: Bölüm 12
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Özgür KUZUKIRAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Türkoğlu, M., & Sarıca, M. (2018). Tavukçuluk Bilimi Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. İkinci Baskı, Bey Ofset Matbaacılık., s, 327. 2. Arslan, C. (2018). Kaz Besleme ve Yetiştiriciliği, İkinci Baskı, Medipres Matbaacılık Yayıncılık Ltd. Şti., Malatya. 3. Türkoğlu, M., Sarıca, M., & Eleroğlu, H. (2016). Hindi yetiştiriciliği. İkinci Baskı, Samsun: Otak Form-Ofset.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Kanatlı yetiştiriciliğinde bakım besleme ve hijyen şartları ile çeşitli kanatlı enfeksiyonları, aşılamalar ve nekropsi hakkında bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Kanatlı Yetiştiriciliğinin Önemi, Tavukların Sınıflandırılması ve Özellikleri; Tavuk Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Sürü Yönetimi; Kümesler, Teknik Özellikleri ve Malzeme Bilgisi; Verim Yönlerine Göre Tavuk Irkları ve Genel Karakterleri; Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği ve Damızlık Yumurtaların Kontrolleri; Broiler Civciv Büyütme, Bakım ve Besleme; Yumurtalık Civciv Büyütme, Bakım ve Besleme; Kanatlılarda Yumurta Dönemi Işıklandırma Programı ve Önemi Zorlamalı Tüy Dökümü; Nekropsi Teknikleri; Kanatlılarda Viral Hastalıklar; Kanatlılarda Paraziter Hastalıklar; Kanatlılarda Bakteriyel Hastalıklar; Kanatlı Hayvanlarda Aşılama; Kanatlılarda Beslenme Hastalıkları.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Mesleki etik kurallarına uygun olarak hizmet verir. -
    2 Laboratuvar hijyen/işletim/güvenlik kurallarına hakim olur ve bu kurallara göre çalışır, laboratuvar çalışmalarında kullanılan ekipmanların düzenli çalışmasını sağlar ve bunları etkin olarak kullanma yeterliliğine sahip olur, laboratuvarda analiz yapabilir ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    3 Histolojik, mikrobiyolojik, virolojik, parazitolojik, patolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve genetik örnekleri alarak gerekli testleri uygular ve veteriner hekim kontrolünde sonuçları yorumlayabilir. -
    4 Hayvan türlerinin genel özelliklerini ve farklılıklarını tanıyabilir. -
    5 Hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilir. 5
    6 Hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili koşulları sağlayabilir ve bu sayede işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. 5
    7 Hayvanların karşılaşabileceği salgın ve zoonoz kaynaklı hastalık etkenlerini ve varsa bu etkenlerin vektörlerini tanır ve bu hastalıklardan korunma için gerekli takipleri yapabilir. 5
    8 Hayvanların çiftleşme/döllenme zamanını belirleyebilir, veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirebilir, gebelik ve doğum süreçlerini tanıyabilir ve takip edebilir. 5
    9 Döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri alır ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirir. -
    10 Operasyon öncesi ve sonrası asepsi kurallarına uygun olarak hayvanın bakımını yapabilir. -
    11 Hayvansal gıdaların hijyeni ve teknolojisini uzman kişilerle uygulayabilir. -
    12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanır, pratik testler uygular, veterinerlik alanında sürü tedavisi ve aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışır. -
    13 Aktarılan bilgiyi yorumlayarak veteriner hekim eşliğinde uygulayabilir. 5
    14 Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrol için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilir. -
    15 Meslek içi ya da meslekler arası grup çalışmalarında ve projelerde rol alabilir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster