ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İlkeleri EHB119 BAHAR 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Beslenme ile ilgili temel prensipleri tanımlar.
    2-Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini analiz eder.
    3-Hastaya özgü diyeti değerlendirir.
    4-Kronik hastalıklara özgü beslenmenin önemini değerlendirir.
    5-Toplumda görülen beslenme sorunlarını analiz eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13113
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   76
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,53 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri K1- Genel Giriş
    2 Sağlık ve Beslenme K1-Bölüm-2 YK1-Bölüm-4
    3 Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri K1-Bölüm-7 YK1-Bölüm-4
    4 Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri Obozite ve Yol Açtığı Sorunlar K1-Bölüm-2 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    5 Enerji Gereksinimi K1-Bölüm-2 K2-Kısım-5-Bölüm-01
    6 İdeal Boy ve Kilo Hesaplanması, Besin Grupları ve Besin Pramidi K1-Bölüm-3 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    7 Besin Öğelerine Giriş Karbonhidratlar, Proteinler K1-Bölüm-4 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    8 Yağlar ve Vitaminler K1-Bölüm-4 K2-Kısım-5-Bölüm-01 YK1-Bölüm-4
    9 Mineraller ve Su K1-Bölüm-5 YK1-Bölüm-4
    10 Hasta Beslenmesinde Genel İlkeler Standart Hastane Diyetleri Diyet Mutfağı- Hastayı Besleme ve Diyet K1-Bölüm-5-7 YK1-Bölüm-4
    11 Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme K1-Bölüm-3 K3-Bölüm-11
    12 Diyabette Beslenme K1-Bölüm-3 K3-Bölüm-11
    13 Kanserli Hastalarda Beslenme K1-Bölüm-3 K3-Bölüm-11
    14 Hastaya Yemek Yedirme K1-Bölüm-6
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Hasan ÇERÇİOĞLU
    Dersi Verenler

    1-)Öğretim Görevlisi Hasan Çerçioğlu

    Ders Yardımcıları Öğr. Gör. Kamile ÖNER, Öğr. Gör. Selma ARSLANTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Huri Seval GÖNDEREN ÇAKMAK
    Kaynaklar K1. Kalkan, İ., Akman, M. (2017). Klinik Uygulamalarda Beslenme. Güneş Tıp Kitapevleri, Anakara. K2. Konak, Ş. (2016). Sosyal, Ruhsal ve Medikal Yönleriyle Evde Bakım. Kongre Kitapevi. K3. Kapucu, S. (2019). Geriatri Hemşireliği. Hipokrat Kitapevi, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Craven, Hirnle and Jensen. (2015). Fundamentals of Nursing. Lippincot. Wiliams&Wilkons.
    Dersin Amacı Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine etkisi, besinler, besin grupları, toplumda görülen beslenme sorunları ve nedenleri, ideal vücut indeksi hesaplanması, besin pramidi, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller, su, hasta diyetleri ve hastalıklara beslenme konusunda beceri kazandırmaktır.
    Dersin İçeriği Dersin tanıtımı: giriş, amaç ve öğrenim hedefleri, Sağlık ve Beslenme, Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri , Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Obozite ve Yol Açtığı Sorunlar, Enerji Gereksinimi , İdeal Boy ve Kilo Hesaplanması, Besin Grupları ve Besin Pramidi, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar , Vitaminler, Mineraller ve Su, Hasta Beslenmesinde Genel İlkeler, Standart Hastane Diyetleri, Diyet Mutfağı-Hastayı Besleme ve Diyet, Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme, Diyabette Beslenme, Kanserli Hastalarda Beslenme, Hastaya Yemek Yedirme.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Evde Hasta Bakımı alanında edindiği bilgiler sayesinde gerekli verileri kullanarak, sorunları saptar, çözüme yönelik planlama-uygulama yapar ve çözüm önerileri geliştirir. -
    2 Etik değer ve ilkeler çerçevesinde bakım hizmeti sunar. -
    3 Evde Hasta Bakımı ile ilgili uygulamalarda yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine ve teknoloji kullanabilme becerisine sahip olur. -
    4 Evde Hasta Bakımı alanında edinmiş olduğu bilgi ve becerilerini doğru iletişim tekniklerini kullanarak, kişiler ve kurumlar arasında etkili iletişimi sağlar. -
    5 Yaşam boyu öğrenebilme becerilerine sahip bir birey olarak yenilikçi ve yaratıcı bir şekilde görevini yerine getirir. 4
    6 Evde Bakım alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. -
    7 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, halk sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. -
    8 Evde Hasta Bakımı uygulamalarında ekip hizmeti yaklaşımıyla, ekiple iş birliği içerisinde hizmet verir. -
    9 Evde Hasta Bakım alanında bilgiye ulaşmak için gereken bilişim - iletişim teknolojilerini kullanır ve gelişmeleri takip eder. -
    10 Evde Hasta Bakım konusunda teknik deneyime sahip, bilgili, deneyimli, konusunda uzman ara insan gücü olarak ihtiyaç duyulan alanda hizmet verir. 4
    11 Düşünce ve davranışlarıyla topluma örnek birey olur. 3
    12 Hastaların fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik yönünü iyileştirici ve güçlendirici tedbirlerin alınmasını sağlar, bu yönlerde belirlenen gereksinimler doğrultusunda bakım verir. 5
    13 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için gerekli eğitsel faaliyetleri planlayabilir, gerekli eğitimleri verir ve toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlere katılır. 3
    14 Sağlık bakım hizmeti sunumunda kalite yönetimini ve süreçlerine uygun olarak davranır. -
    15 Çocuk, engelli ve yaşlı gibi özel gereksinim grupları ile ilgili bakım ve bakıma katkı sağlayacak işlevleri yerine getirir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster