ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Hijyeni ve Kontrolü CES209 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mikroorganizma ve sanitasyon ilişkisini örneklendirir.
    2-Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
    3-Bir işletmede hijyen açısından dikkat edilmesi gereken hususları tanımlar.
    4-İşletmeleri hijyen kuralları açısından değerlendirir.
    5-Dezenfeksiyon ve dezenfektan kavramlarını tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10166
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011212
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011818
    Diğer uygulama 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   90
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Hijyen ve sanitasyon. K2-Sayfa-23
    2 Su hijyeni. K2-Sayfa-47
    3 Personel ve işletme hijyeni. K2-Sayfa-37
    4 Temizlik ve temizlik malzemeleri. K2-Sayfa-313
    5 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar. K2-Sayfa-329
    6 Gıda hijyeni ve besinlerin bozulma nedenleri. K1-Sayfa-69
    7 Gıda kontrolü ve mevzuatına giriş. K2-Sayfa-375
    8 Kalite kavramı ve gıdaların kontrolü. K2-Sayfa-501
    9 Türkiye`de gıda kodeksi ve gıda kontrolü. K2-Sayfa-428
    10 Gıda standartları ve kontrol kriterleri. K2-Sayfa-531
    11 HACCP tanımı ve genel prensipler. K2-Sayfa-549
    12 HACCP uygulamaları. K2-Sayfa-550
    13 Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar. K1-Bölüm-5
    14 Gıdalardan örnek alma. K2-Sayfa-555
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi İlker ŞİMŞEK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları
    Kaynaklar K1. Tayar, M., & Yarsan, E. (2014). Veteriner Halk Sağlığı (1. Baskı). Dora Basım-Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa. K2. Göktan, D., & Tunçel, G. (2016). Temel Gıda Hijyeni (2. Baskı). Sidas Yayınevi, İzmir.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni sağlama ve işletmelerde dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Hijyen ve sanitasyon; Su hijyeni; Personel ve işletme hijyeni; Temizlik ve temizlik malzemeleri; Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar; Gıda hijyeni ve besinlerin bozulma nedenleri; Gıda kontrolü ve mevzuatına giriş; Kalite kavramı ve gıdaların kontrolü; Türkiye?de gıda kodeksi ve gıda kontrolü; Gıda standartları ve kontrol kriterleri; HACCP tanımı ve genel prensipler; HACCP uygulamaları; Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar; Gıdalardan örnek alma.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır. 5
    2 Ekosisteme ait temel bileşenler hakkında detaylı bilgi sahibi olur -
    3 Çevre kirliliği, ölçüm ve arıtım yöntemleriyle ilgili bilgi sahibi olur. -
    4 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olur. 5
    5 İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur. 4
    6 Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır. -
    7 Çevre sağlığı alanıyla ilgili sektörlerde işleyiş süreçlerini yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır. -
    8 Disiplinler arası bireysel ve takım halinde çalışabilme ve sorumluluk alma becerisine sahip olur. -
    9 Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme becerisini kazanır. -
    10 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanır. -
    11 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kurma tekniklerine hâkim olur. -
    12 Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçer ve etkin bir şekilde kullanır. 5
    13 Alanı ile ilgili yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi ve yorumlama yeteneğine sahip olur. 4
    14 Alanı ile ilgili evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster