Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması
|
K1-Bölüm-1
|
2
|
Hücre tanımı ve sınıflandırılması
|
K1-Bölüm-4
|
3
|
Mikroskoplar ve boyama yöntemleri
|
K1-Bölüm-2
|
4
|
Mikroorganizmaların sayım ve izolasyon yöntemleri
|
K1-Bölüm-2
|
5
|
Mikroorganizmaların özellikleri, fizyolojisi ve gelişme gereksinimleri
|
K1-Bölüm-3
|
6
|
Bakteri, virüs ve mantarların yapısal özellikleri, üremesi ve identifikasyonu
|
K1-Bölüm-5-6-7
|
7
|
Mikrobiyolojik inceleme için örnek alma ve laboratuvara ulaştırma, Besiyerleri ve ekim yöntemleri
|
K1-Bölüm-3
|
8
|
Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve uygulama yöntemleri
|
K1-Bölüm-2
|
9
|
Faydalı mikroorganizmalar ve döngüleri
|
K1-Bölüm-3
|
10
|
Su ve atık su mikrobiyolojisi
|
K1-Bölüm-10
|
11
|
Kirli su artıma sistemleri ve atık suların arıtımı
|
K2-Bölüm-8
|
12
|
Çamur ve katı atık mikrobiyolojisi
|
K1-Bölüm-10
|
13
|
Katı atıkların ve çamurun iyileştirilmesi
|
K2-Bölüm-8
|
14
|
Hastalıklar ve mikrobiyolojisi
|
K1-Bölüm-11
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi İlker ŞİMŞEK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
|
Kaynaklar
|
K1. Samsunlu, A (2017). Genel Mikrobiyoloji ve Çevre Mühendisliği Mikrobiyolojisi(1. Baskı), Birsen Yayınevi, İstanbul
K2. Ünyayar, A (2018). Çevre Mikrobiyolojisi ve Biyoteknolojisi(1. Basım), Atlas Akademi, Konya
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Mikroorganizmalar hakkında genel bilgi, mikrobiyal metabolizma, su, atık su ve katı atık mikrobiyolojisi ile hastalıklar ve mikrobiyoloji konularında bilgi ve beceri sahibi olunması amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması, Hücre tanımı ve sınıflandırılması, Mikroskoplar ve boyama yöntemleri, Mikroorganizmaların sayım ve izolasyon yöntemleri, Mikroorganizmaların özellikleri, fizyolojisi ve gelişme gereksinimleri, Bakteri, virüs ve mantarların yapısal özellikleri, üremesi ve identifikasyonu, Mikrobiyolojik inceleme için örnek alma ve laboratuvara ulaştırma, Besiyerleri ve ekim yöntemleri, Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve uygulama yöntemleri, Faydalı mikroorganizmalar ve döngüleri, Su ve atık su mikrobiyolojisi, Kirli su artıma sistemleri ve atık suların arıtımı, Çamur ve katı atık mikrobiyolojisi, Katı atıkların ve çamurun iyileştirilmesi, Hastalıklar ve mikrobiyolojisi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır.
|
4
|
2
|
Ekosisteme ait temel bileşenler hakkında detaylı bilgi sahibi olur
|
-
|
3
|
Çevre kirliliği, ölçüm ve arıtım yöntemleriyle ilgili bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olur.
|
-
|
5
|
İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur.
|
-
|
6
|
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
|
-
|
7
|
Çevre sağlığı alanıyla ilgili sektörlerde işleyiş süreçlerini yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
|
5
|
8
|
Disiplinler arası bireysel ve takım halinde çalışabilme ve sorumluluk alma becerisine sahip olur.
|
5
|
9
|
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme becerisini kazanır.
|
-
|
10
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanır.
|
-
|
11
|
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kurma tekniklerine hâkim olur.
|
-
|
12
|
Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçer ve etkin bir şekilde kullanır.
|
5
|
13
|
Alanı ile ilgili yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi ve yorumlama yeteneğine sahip olur.
|
-
|
14
|
Alanı ile ilgili evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur.
|
4
|