ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Keyf Bitkileri YTB112 GÜZ-BAHAR 1+1 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1- Tütün bitkisinin morfolojik özelliklerini tanımlar.
    2-Tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özelliklerini listeler.
    3-Tütün tiplerinde kalite özelliklerini karşılaştırır.
    4-Keyf bitkileri hastalık ve zararlıları ile mücadele yöntemlerini uygular.
    5-Anason, şerbetçiotu, çay ve haşhaş tarımını özetler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)000
    Ödevler1011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   78
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,6 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dünya ve Türkiye`de tütün üretimi ve ekonomik önemi K1-BÖLÜM 1-2, K2 BÖLÜM 2
    2 Tütün bitkisinin sistematiği ve coğrafi dağılımı K1-BÖLÜM 2-3, K2-BÖLÜM 1
    3 Tütün bitkisinin morfolojisi ve kalite özellikleri K1-BÖLÜM 4-5, K2-BÖLÜM 4
    4 Tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özellikleri K1-BÖLÜM 6, K2-BÖLÜM 5
    5 Tütün tipleri ve bölge tütünleri K1-BÖLÜM 7, K2-BÖLÜM 6
    6 Tütün adaptasyonu K1-BÖLÜM 9, K2-BÖLÜM 7
    7 Tütün tarımı, bakım işleri, tepe kırma ve filiz alma K1-BÖLÜM 10, K2-BÖLÜM 8
    8 Tütünde hasat ve ipe dizim K1-BÖLÜM 10, K2-BÖLÜM 8
    9 Tütünde kurutma ve istifleme K1-BÖLÜM 11, K2-BÖLÜM 9
    10 Tütünde tavlama, işleme, denkleme ve fermantasyon K1-BÖLÜM 13-16, K2-BÖLÜM 9
    11 Anason yetiştiriciliği K1-BÖLÜM 6, K2-BÖLÜM 1-3
    12 Şerbetçiotu yetiştiriciliği K1-BÖLÜM 6, K2-BÖLÜM 2-6
    13 Çay ve haşhaş yetiştiriciliği K1-BÖLÜM 6
    14 Tütün ıslahı K1-BÖLÜM 17
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğretim Görevlisi Dilek AKIN
    Dersi Verenler

    1-)Öğretim Görevlisi Dilek Akın

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1 Er, C., & Yıldız, M. (2007). Keyf Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1555, Ders Kitabı: 508, 237s, Ankara. K2 Koç, H. (1993). Keyif Bitkileri. G.O.P. Üni. Ziraat Fak. Yayınları No:4, Tokat
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Türk tipi ve yabancı menşeili tütünlerde kaliteli tütün yetiştiriciliği yapmak için agronomik uygulamaların anlatılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Keyf bitkilerinin genel özellikleri, Tütünün orjini ve tarihçesi, sınıflandırılması, yaprağının fiziksel ve kimyasal özellikleri, Türk tipi tütün tarımının yetiştiricilik esasları, hastalık ve zararlı popülasyonları, Anason, şerbetçi otu, çay ve haşhaş bitkisi yetiştiriciliği, keyf bitkileri hastalık ve zararlıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularını değerlendirir. -
    2 İlgili oldukları konulardaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi geliştirir. 2
    3 Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi geliştirir. 2
    4 Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisine sahip olur. 1
    5 Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisine sahip olur. -
    6 Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma, uygun materyal ve yöntemi belirleme, sorunları çözmede sorumluluk alır. -
    7 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme bilincini gösterir. 3
    8 Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenini gösterir. -
    9 Sorumluluğu altında çalışanları yönetebilme becerisi ve mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. -
    10 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. -
    11 Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme, kullanma ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 4
    12 Alanıyla ilgili çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma, çözüm önerileri sunma ve sorumlularla paylaşma bilincini gösterir. 2
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster