Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Tütünün orijini ve tarihçesi Dünya`da ve Türkiye`de tütün üretimi ve ekonomik önemi
|
K1 K2
|
2
|
Tütünün sınıflandırılması
|
K1 K2
|
3
|
Tütün yaprağının fiziksel özellikleri
|
K1 K2
|
4
|
Tütün yaprağının kimyasal özellikleri
|
K1 K2
|
5
|
Tütünün iklim ve toprak istekleri Tütün fidesinin yetiştirilmesi
|
K1 K2
|
6
|
Türk tipi tütün tarımı (tarla seçimi, toprak hazırlama, bitki sıklığı, dikim)
|
K1 K2
|
7
|
Türk tipi tütün tarımında bakım işlemleri, tepe kırma, filiz alma
|
K1 K2
|
8
|
Türk tipi tütün tarımında hasat ve ipe dizim
|
K1 K2
|
9
|
Türk tipi tütün tarımında kurutma ve istiflenmesi
|
K1 K2
|
10
|
Türk tipi tütün tarımında tavlama, işleme, denklenmesi ve fermantasyon
|
K1 K2
|
11
|
Tütün hastalık ve zararlıları
|
K1 K2
|
12
|
Anason Tarımı
|
K1 K2
|
13
|
Şerbetçiotu tarımı
|
K1 K2
|
14
|
Anason ve şerbetçiotu hastalık ve zararlıları
|
K1 K2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Dilek AKIN
|
Dersi Verenler
|
1-)Öğretim Görevlisi Dilek Akın
|
Ders Yardımcıları
|
Öğretim Görevlisi Dilek AKIN
|
Kaynaklar
|
K2 Er, C. Yıldız, M. Keyf Bitkileri, Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:1534, Ankara, 2003.
|
Yardımcı Kitap
|
K2 Baydar, H., 2005. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman
Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 (ISBN: 975?7929?79?4). Isparta/2005.
|
Dersin Amacı
|
Bu derste öğrencilere Türk tipi ve Amerikan tipi tütünlerde kalite ve daha kaliteli tütün yetiştiriciliğinde agronomik uygulamalar anlatılması amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Keyf bitkilerinin genel özellikleri, Tütünün orjini ve tarihçesi, sınıflandırılması, yaprağının fiziksel ve kimyasal özellikleri, Türk tipi tütün tarımının yetiştiricilik esasları, hastalık ve zararlı popülasyonları, Anason ve şerbetçi otunun genel özellikleri, hastalık ve zararlıları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
|
5
|
2
|
İlgili oldukları konulardaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi,
|
4
|
3
|
Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi,
|
4
|
4
|
Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisi,
|
4
|
5
|
Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisi,
|
4
|
6
|
Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma uygun materyal ve yöntemi belirleme becerisi,
|
-
|
7
|
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi,
|
4
|
8
|
Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni,
|
-
|
9
|
Sorumluluğu altında çalışanları yönetebilme becerisi,
|
-
|
10
|
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi,
|
-
|
11
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme, kullanma ve kendini sürekli yenileme becerisi
|
4
|
12
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci,
|
4
|
13
|
En az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde alanıyla ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurma
|
-
|
14
|
Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma, çözüm önerileri sunma ve sorumlularla paylaşma,
|
-
|
15
|
Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi
|
-
|