ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Nişasta Şeker Bitkileri YTB209 GÜZ 2+1 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Nişasta ve şeker bitkilerini tanır ve tarımını yapar.
    2-Nişasta ve şeker bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapar.
    3- Nişasta ve şeker bitkilerinin kalite kriterlerini belirler.
    4- Nişasta Şeker bitkilerini ıslah ederek yeni çeşitler geliştirir.
    5-Nişasta Şeker bitkilerinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticileri yönlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1511515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1511515
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30177
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   117
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,9 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Patatesin kökeni, yayılışı, üretim ve önemi K1 Bölüm 1 YK1, YK2
    2 Patatesin Bitkisel Özellikleri K1 Bölüm 1 YK1, YK2
    3 Patatesin Tarımı K1 Bölüm 2 YK1, YK2
    4 Patatesin Hasadı ve Depolanması K1 Bölüm 3 YK1, YK2
    5 Patates ıslahı K1 Bölüm 4 YK1, YK2
    6 Patateste bazı morfolojik, teknolojik ve fizyolojik özellikler ile bu özelliklerin verimle olan ilişkisi K1 Bölüm 5 YK1, YK2
    7 Diğer nişasta ve şeker bitkileri K1 Bölüm 6 YK1, YK2
    8 Şeker Pancarının Tarihi Gelişimi K1 Bölüm 7 YK1, YK2
    9 Şeker Pancarının Üretimi, Önemi ve Faydalanma Şekilleri K1 Bölüm 8 YK1, YK2
    10 Şeker Pancarının Bitkisel Özellikleri K1 Bölüm 9 YK1, YK2
    11 Şeker Pancarının Adaptasyonu ve Tarımı K1 Bölüm 10 YK1, YK2
    12 Şeker Pancarının Hasadı, Silolanması K1 Bölüm 11 YK1, YK2
    13 Şekerpancarında Islah Metotları K1 Bölüm 12 YK1, YK2
    14 Dersin Değerlendirilmesi K1 Bölüm 13 YK1, YK2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Ebru DERELLİ TÜFEKÇİ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları ---
    Kaynaklar K1. Arıoğlu, H.H. (2014). Nişasta ve Şeker Bitkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana.
    Yardımcı Kitap YK1. Er, C. & Uranbey, S. (1998). Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara. YK2. Öğretim üyesine at ders notları.
    Dersin Amacı Endüstri bitkileri içerisinde nişasta bitkileri olan patates ve tatlı patates ve şeker bitkilerinden şeker pancarı ve şeker kamışının ekonomik önemi, taksonomisi, bitkisel özellikleri ve yetiştiriciliği konusunda mesleki bilgi kazandırmak
    Dersin İçeriği Patates, şeker pancarı ve şeker kamışı bitkilerinin özet yetiştiriciliği, patatesin üreme biyolojisi ve ıslah metotları; şeker pancarı ve şeker kamışının üreme biyolojisi ve ıslah metodları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularını değerlendirir. 4
    2 İlgili oldukları konulardaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi geliştirir. 5
    3 Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi geliştirir. -
    4 Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisine sahip olur. 4
    5 Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisine sahip olur. 4
    6 Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma, uygun materyal ve yöntemi belirleme, sorunları çözmede sorumluluk alır. -
    7 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme bilincini gösterir. 3
    8 Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenini gösterir. 4
    9 Sorumluluğu altında çalışanları yönetebilme becerisi ve mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. -
    10 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. -
    11 Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme, kullanma ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 3
    12 Alanıyla ilgili çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma, çözüm önerileri sunma ve sorumlularla paylaşma bilincini gösterir. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster