ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tohumluk Bilgisi YTB214 GÜZ-BAHAR 2+0 S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tohum ile ilgili temel kavramları tanımlar
    2-Tohumluk üretim tekniklerini uygular
    3-Tohumlukların işlenme tekniklerini uygular
    4-Tarla bitkilerinde tohum üretim esaslarını özetler
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler10144
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   75
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,5 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Tohumluk ile ilgili temel kavramlar K1 - Bölüm 1
    2 Dünya ve Türkiye`de tohumculuk K1- Bölüm 1 K2 - Bölüm 1
    3 Bitkilerde üreme ve tohumluk K1- Bölüm 2 K3- Bölüm 2
    4 Tohumluk üretiminde ekolojik faktörler K1- Bölüm 3 K2- Bölüm 3
    5 Tohum yapısı, tohum çeşitleri ve tohumda aranan özellikler K1- Bölüm 4
    6 Tohumların elde edilmesi ve tohum ekimi K1- Bölüm 4 K3- Bölüm 4
    7 Tohum çimlenmesi, çimlenme tipleri ve çimlendirmede etkili faktörler K1- Bölüm 5 K2- Bölüm 5
    8 Tohum dormansisi ve giderme yöntemleri K1- Bölüm 6 K2- Bölüm 6
    9 Tohumluk üretimi - I (Koruma, izolasyon, tohum yatağı hazırlama, tohumluk ve aşılanması) K1- Bölüm 7 K3- Bölüm 7
    10 Tohumluk üretimi - II (Ekim zamanı ve yöntemleri, ayıklama, yabancı bitki kontrolü, gübreleme, sulama ve tamamlayıcı tozlama) K1- Bölüm 8 K2- Bölüm 8
    11 Tohumlukların işlenme teknikleri -I (Kurutma, işlenme ve ayrılma) K1- Bölüm 9 K2- Bölüm 8
    12 Tohumlukların işlenme teknikleri - II (Tohum kaplama, delintasyon, paketleme) K1- Bölüm 10 K2-Bölüm 9
    13 Tohumların depolanması K1- Bölüm 11
    14 Endüstri bitkileri, tahıllar ve yemeklik baklagillerde tohumluk üretim esasları K1- Bölüm 12
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler

    1-)Profesör Dr Şebnem Kuşvuran

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1 Şehirali, S. (2002). Tohumluk ve teknolojisi (Yenilenmiş 3. Baskı). İstanbul. K2 Eser, D., & Geçit, H.H. (2010). Ekoloji. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Ankara. K3 Er, C., & Başalma, D. (2020). Tohumluk ve tohumculuk, temel ilkeler ve teknoloji.
    Yardımcı Kitap
    Dersin Amacı Tohumluk ile ilgili temel kavramlar, tohum üretimi, işlenme teknikleri ve depolama ile ilgili hususların uygulanması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Tohumluk ile ilgili temel kavramlar, Tohumluk üretim şartları, Tohumluk üretimi, Tohumlukların işlenme teknikleri ve tohumlukların depolanması.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularını değerlendirir. 4
    2 İlgili oldukları konulardaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi geliştirir. 3
    3 Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi geliştirir. 4
    4 Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisine sahip olur. -
    5 Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisine sahip olur. 4
    6 Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma, uygun materyal ve yöntemi belirleme, sorunları çözmede sorumluluk alır. 4
    7 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme bilincini gösterir. -
    8 Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenini gösterir. -
    9 Sorumluluğu altında çalışanları yönetebilme becerisi ve mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. 3
    10 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. -
    11 Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme, kullanma ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. -
    12 Alanıyla ilgili çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma, çözüm önerileri sunma ve sorumlularla paylaşma bilincini gösterir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster