ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yem Bitkileri Yetiştiriciliği YTB217 BAHAR 2+0 S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerini tanımlar, yetiştiriciliklerini yorumlar.
    2-Yem bitkileri yetiştiriciliğindeki fizyolojik kavramlar, tohum ve tohumluk üretimi ve organik tarım prensiplerine göre yem bitkileri yetiştiriciliğini uygular.
    3-Ekim nöbeti, yeşil gübreleme ve örtü bitkilerini özetler.
    4-Yem bitkileri yetiştiriciliğinde silaj ve kuru otun yerini ve muhafaza yöntemlerini karşılaştırır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler30188
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   73
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,43 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yem bitkilerinin tanımı, önemi ve sınıflandırılması K1 - BÖLÜM 1, K2 - BÖLÜM 1, YK1 - BÖLÜM 1
    2 Yem bitkileri ekiminde tohum yatağı hazırlığı ve ekim yöntemleri. Ekim nöbeti ve önemi K1 - BÖLÜM 1, K2 - BÖLÜM 5, YK1 - BÖLÜM 3
    3 Yem bitkileri ekim alanı ve hayvan varlığının mevcut durumu, yem bitkilerinde mineral madde kompozisyonu ve tohum(luk) üretimi. Yeşil gübreleme ve örtü bitkileri K1 - BÖLÜM 1, K2 - BÖLÜM 1, K2 - BÖLÜM 6, YK1 - BÖLÜM 2
    4 Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, yonca yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 2, K2 - BÖLÜM 2, YK2 - BÖLÜM 8, YK2 - BÖLÜM 9
    5 Korunga yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 2, K2 - BÖLÜM 2, YK2 - BÖLÜM 10
    6 Fiğ türleri ve yem bezelyesi yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 2, K2 - BÖLÜM 2, YK2 - BÖLÜM 13
    7 Üçgül türleri ve diğer baklagil yem bitkileri yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 2, K2 - BÖLÜM 2, YK2 - BÖLÜM 11
    8 Buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, çok yıllık ve tek yıllık çim yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 3, K2 - BÖLÜM 3, YK3 - BÖLÜM 18, YK3 - BÖLÜM 19
    9 Kamışsı yumak ve domuz ayrığı yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 3, K2 - BÖLÜM 3, YK3 - BÖLÜM 20, YK3 - BÖLÜM 21
    10 Kılçıksız brom ve köpek dişi yetiştiriciliği K1 - BÖLÜM 3, K2 - BÖLÜM 3
    11 Diğer familyalardan yem bitkileri YK3 - BÖLÜM 19, YK3 - BÖLÜM 20
    12 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde fizyolojik kavramlar K2 - BÖLÜM 6, YK1 - BÖLÜM 3
    13 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde silajın yeri K2 - BÖLÜM 9, YK1 - BÖLÜM 4
    14 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde kuru otun yeri. K2 - BÖLÜM 8, YK1 - BÖLÜM 4
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler

    1-)Profesör Dr Alpaslan Kuşvuran

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Sağlamtimur, T., Tansı, V. & Baytekin, H. (1998). Yem bitkileri yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana. K2. Açıkgöz, E. (2001). Yembitkileri (3. Baskı). Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları, Bursa.
    Yardımcı Kitap YK1. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. & Karadağ, Y. (2009). Yembitkileri (Genel Bölüm (Cilt I). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Emre Basımevi, İzmir. YK2. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. & Karadağ, Y. (2009). Baklagil Yem Bitkileri (Cilt II). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Emre Basımevi, İzmir. YK3. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. & Karadağ, Y. (2009). Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri (Cilt III). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Emre Basımevi, İzmir.
    Dersin Amacı Yem bitkilerinin tanınması, kullanım alanları ve yetiştiriciliği ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgilerin edinilmesi.
    Dersin İçeriği Yem bitkileri ve tarımda kullanım alanları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularını değerlendirir. -
    2 İlgili oldukları konulardaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi geliştirir. 2
    3 Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi geliştirir. 4
    4 Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisine sahip olur. -
    5 Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisine sahip olur. 3
    6 Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma, uygun materyal ve yöntemi belirleme, sorunları çözmede sorumluluk alır. -
    7 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme bilincini gösterir. 2
    8 Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenini gösterir. -
    9 Sorumluluğu altında çalışanları yönetebilme becerisi ve mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. -
    10 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. -
    11 Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme, kullanma ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. -
    12 Alanıyla ilgili çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma, çözüm önerileri sunma ve sorumlularla paylaşma bilincini gösterir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster