ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Biyolojik Risk Etmenleri İSG235 GÜZ 3+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Biyolojik Risk Etmenleri kavramları ve terminolojisini tanımlar.
    2-Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetimi yorumlar.
    3-Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetim şartlarını uygular.
    4-Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalabileceği riskleri yorumlar.
    5-Biyolojik etkenlere maruziyet risklerinin önlenmesini uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler20000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30133
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 50155
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   64
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,13 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin içeriği ve kapsamı hakkında bilgi ve tanışma
    2 Biyolojik Risk Etmenleri kavramları ve terminolojisi. K1
    3 Enfeksiyon ve Enfeksiyon Zinciri K2
    4 İşyerinde sağlığı olumsuz etkileyebilecek biyolojik risk etmenleri. Biyolojik etmenlerden doğacak riskler. K2
    5 Enfeksiyon ve risk düzey ve grupları. Biyolojik maruziyet. Tecrit ve ikame. K2
    6 Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetimi. K2
    7 Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalabileceği riskler. K2
    8 Kanserojen, mutajen maddelerin biyolojik etmenleriyle çalışmalarda İSG. Biyolojik etkenlere maruziyet risklerinin önlenmesi. K2
    9 Hijyen ve kişisel koruma. Özel durumlar. K2
    10 Biyolojik riskli çalışmalarda, çalışanların eğitimi. Biyolojik etkenlere maruz kalanların durumu. K2
    11 Sağlık gözetimi. Tanı laboratuvarları. K2
    12 Tarım ve Hayvancılıkta en sık görülen biyolojik risk faktörleri K2
    13 Sağlık Çalışanlarında en sık görülen biyolojik risk faktörleri: viral ve bakteriyel enfeksiyonlar K2
    14 Sağlık Çalışanlarında en sık görülen biyolojik risk faktörleri: mantar ve parazit enfeksiyonlar K2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Seçil AYANOĞLU
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik. 15.06.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28678. K2. ;Yeni Mevzuat Işığında İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Bilgileri. Risk Med Akademi. Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Bilir, N. (2006). İş Sağlığı ve Güvenliği. Güneş Tıp Kitapevleri. Ankara.
    Dersin Amacı İşyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu etmenlere karşı alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini öğrenmek.
    Dersin İçeriği Dersin içeriği ve kapsamı hakkında bilgi ve tanışma Biyolojik Risk Etmenleri kavramları ve terminolojisi Enfeksiyon ve Enfeksiyon Zinciri İşyerinde sağlığı olumsuz etkileyebilecek biyolojik risk etmenleri. Biyolojik etmenlerden doğacak riskler. Enfeksiyon ve risk düzey ve grupları. Biyolojik maruziyet. Tecrit ve ikame. Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetimi. Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalabileceği riskler. Kanserojen, mutajen maddelerin biyolojik etmenleriyle çalışmalarda İSG. Biyolojik etkenlere maruziyet risklerinin önlenmesi. Hijyen ve kişisel koruma. Özel durumlar. Biyolojik riskli çalışmalarda, çalışanların eğitimi. Biyolojik etkenlere maruz kalanların durumu. Sağlık gözetimi. Tanı laboratuvarları. Tarım ve Hayvancılıkta en sık görülen biyolojik risk faktörleri Sağlık Çalışanlarında en sık görülen biyolojik risk faktörleri: viral ve bakteriyel enfeksiyonlar Sağlık Çalışanlarında en sık görülen biyolojik risk faktörleri: mantar ve parazit enfeksiyonlar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Üretim süreçlerini analiz ederek çalışma ortamında oluşabilecek iş güvenliği risklerini tanımlayabilme ve değerlendirme becerisine sahip olmak. 3
    2 Takım ruhu ile çalışabilme yeteneğini geliştirme. 3
    3 En az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde alanıyla ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurma. -
    4 Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma -
    5 İşçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında hukuki ve mesleki açıdan muhakeme becerisi kazanma 2
    6 İş Güvenliği malzemelerini, uyarı ve tehlike işaret ve levhalarını tanımak, özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve amacına uygun kullandırma yetkinliğine sahip olmak. 3
    7 İş güvenliği eğitimleri planlama ve uygulama becerisine sahip olmak. 2
    8 Toplumla iletişim kurma becerisi kazanma. -
    9 İş güvenliği ve sağlığına yönelik ölçüm teknikleri ve metotları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak. 3
    10 İşçi sağlığının korunabilmesi ve oluşabilecek meslek hastalıklarının engellenebilmesi için alınması gereken temel önlemler hakkında bilgi sahibi olmak. 4
    11 Ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk alma özgüveni olan, yetki alabilme ve gereğini yerine getirebilme becerisini kazanmak 1
    12 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili periyodik kontroller sürecini düzenleyebilmek. 3
    13 Kayıt ve raporlama faaliyetlerini yürütebilmek. 2
    14 Sektörlere yönelik spesifik bilgi sağlayabilmek. 4
    15 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Tekniker Seviyesinde Mevzuat Bilgisine Sahip Olmak -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster