Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Turizm Kavramı ve Özellikleri
|
K1-Bölüm-1
|
2
|
Uluslararası Turizm Pazarı
|
K1-Bölüm-2
|
3
|
Uluslararası Turizm Örgütleri
|
K1-Bölüm-2
|
4
|
Turizm İşletmeleri (Konaklama ve Yiyecek-İçecek)
|
K1-Bölüm-3
|
5
|
Seyahat, Ulaştırma ve Rekreasyon İşletmeleri
|
K1-Bölüm-3
|
6
|
Turizm Pazarlaması
|
K1-Bölüm-4
|
7
|
Tüketici Davranışı
|
K1-Bölüm-4
|
8
|
Pazarlama Karması Elemanları
|
K1-Bölüm-4
|
9
|
Turizm İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon
|
K1-Bölüm-5
|
10
|
İşletmelerde Yönetici Rolleri
|
K1-Bölüm-5
|
11
|
Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri
|
K1-Bölüm-5
|
12
|
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi
|
K1-Bölüm-6
|
13
|
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi II
|
K1-Bölüm-6
|
14
|
Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi III
|
K1-Bölüm-6
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Gönül Göker
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Akova, O., Kızılırmak, İ. ve Tanrıverdi, H. (2015). Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Timur, A. ve Bardakoğlu, Ö. (2015). Turizm İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
YK2. Cook, R.A., Hsu, C.H.C. ve Marqua, J.J. (2016). Turizm Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği (Çev Edit. Tuna, M.),Nobel Yayınları, Ankara
|
Dersin Amacı
|
Turizm işletmelerinin özelliklerini ve turizm işletmelerinin yönetim ve organizasyon yapılarını açıklayabilmeleri amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek dersin içeriğinde İşletmecilik ve Turizm İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği, Yiyecek - İçecek İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Rekreasyon İşletmeciliği, Ulaştırma İşletmeciliği, Turizm ve Pazarlama, Turizm İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi konuları yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
4
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
4
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
4
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
5
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
5
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı kavrar.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur, turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki belge düzeni, muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur. Temel matematik bilgisini iş hayatında kullanabilme becerisini kavrar.
|
3
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
|
4
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kavrar.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur, bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
4
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemleri konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olur. Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
4
|
15
|
Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olur. Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilmeyi kavrar.
|
-
|