ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama TUR210 BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Temel besin öğelerini ve temel besin gruplarını açıklar.
    2-Beslenme ilkeleri ile menü hazırlama arasındaki ilişkiyi açıklar.
    3-Menü analizi yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   91
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,03 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Beslenme ve Günümüz Beslenme Eğilimleri Beslenmenin Önemi K1-BÖLÜM 1-2
    2 Besin Ögeleri I (Organik Besin Ögeleri) K1-BÖLÜM-3
    3 Besin Ögeleri II (İnorganik Besin Ögeleri) K1-BÖLÜM-4
    4 Besinlerin Enerji Değerleri K1-BÖLÜM-5
    5 Başlıca Besin Grupları K1-BÖLÜM-6
    6 Yaşlı Beslenmesi Sporcu Beslenmesi Vejetaryen/Vegan Beslenmesi K3-BÖLÜM-14-15-16
    7 Menü Kavramı, Tarihi ve Önemi K2-BÖLÜM-1
    8 Menü Türleri K2-BÖLÜM-2
    9 Menü Planlama K2-BÖLÜM-3
    10 Menü Tasarımı K2-BÖLÜM-4
    11 Menü Fiyatlama K2-BÖLÜM-5
    12 Menü Mühendisliği K2-BÖLÜM-6
    13 Menü Yönetim Sistemleri K2-BÖLÜM-7
    14 Menü Yönetiminde Güncel Konular K2-BÖLÜM-8
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Gönül Göker

    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları.
    Kaynaklar K1. Atkoşar, Z. (2018). Beslenmenin Temel İlkeleri. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
    K2. Yılmaz, H., Dündar Arıkan, A. ( 2019), Menü Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
    K3. Aktümsek, A. ve Güler, G.Ö. (2020). Beslenme İlkeleri (1. Baskı). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara
    Yardımcı Kitap YK1. Altınel, H. (2017). Menü Planlama ve Yönetimi (3. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara
    Dersin Amacı Sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik olarak besin gruplarını analiz edebilmenin yanında beslenme ilkeleri ile menü hazırlama arasındaki ilişkinin kavranması.Menü hazırlamanın her aşaması için gerekli yetkinliğe ulaşılması.
    Dersin İçeriği Öğrencilerle online eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Beslenme, Temel Besin Öğeleri, Temel Besin Grupları, Mönü, Mönünün Yapısı, Mönü Türleri, Mönü ve Maliyet, Mönü ve Fiyatlandırma, Mönü Analizi ve Beslenme İlkeleri ve Mönü Hazırlama konuları işlenecektir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. 3
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. 4
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster