ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Mutfak Hizmetleri Uygulaması TUR206 BAHAR 2+2 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mutfak ile ilgili temel bilgileri öğrenir.
    2-Mutfakta kullanılan malzemeleri tanır.
    3-Üretim aşamalarının her basamağında yer alır.
    4-Pişirme yöntemlerini öğrenir ve uygulamalarını yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   138
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,6 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Tarihte mutfak, yönetimi ve organizasyonu K1 BÖLÜM 1
    2 Temel mutfak üretim bilgisi K1 BÖLÜM 2
    3 Mutfakta temizlik, sağlık, hijyen ve gıda güvenlik sistemleri K1 BÖLÜM 3
    4 Mönü K1 BÖLÜM 4
    5 Beslenme, besin grupları ve beslenmenin önemi K1 BÖLÜM 5
    6 Yiyecek üretim maliyetleri ve yiyecek döngüsü K1 BÖLÜM 6
    7 Uluslararası mutfaklarda kullanılan temel pişirme yöntemleri K1 BÖLÜM 7
    8 Uluslararası mutfaklarda kullanılan et suları/stoklar K1 BÖLÜM 7
    9 Uluslararası mutfaklarda kullanılan temel soslar K1 BÖLÜM 7
    10 Mutfakta kullanılan baharatlar ve otlar K1 BÖLÜM 5
    11 Mutfakta kullanılan ekipman ve araç gereçler K2 BÖLÜM 1
    12 Standart reçeteler ve maliyet kontrolü K2 BÖLÜM 8
    13 Endüstri devrimi ve mutfaklara etkisi K3 BÖLÜM 7
    14 Gastronomide yeni akımlar K3 BÖLÜM 8
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÖZTÜRK
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Yakup Öztürk

    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları
    Kaynaklar K1: Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi (3. Baskı), Ankara: Detay Yayıncılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap K2: Önçel, S. (2020). Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir. K3. Yılmaz, H., Dündar Arıkan, A. ( 2019), Gastroromi Tarihi, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
    Dersin Amacı Mutfakta kullanılan malzemeleri tanımak ve üretim aşamalarının her basamağında yer almaktır. Ayrıca öğrencilerin güncel bilgi ve donanıma sahip olarak konaklama işletmesinin mutfak bölümünü için yeterliğe ulaşmalarının sağlanmasıdır.
    Dersin İçeriği Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Mutfak, Mutfak Örgüt Yapısı, Mutfak Planlama, Mutfakta Kullanılan Araç ve Gereçler, Mutfakta Üretim Aşamaları, Pişirme Yöntemleri, Garnitürler, Soslar ve Mutfak Uygulamaları konuları işlenecektir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. 5
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı kavrar. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur, turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki belge düzeni, muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur. Temel matematik bilgisini iş hayatında kullanabilme becerisini kavrar. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. 4
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kavrar. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur, bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 5
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemleri konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olur. Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olur. Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilmeyi kavrar. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster