Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Girişimcilik Kavramı, Tanımı ve Kapsamı
|
K1-BÖLÜM-1
|
2
|
Girişimci Kavramı ve Temel Özellikleri
|
K1-BÖLÜM-1
|
3
|
Girişimcilik Türleri
|
K1-BÖLÜM-3
|
4
|
Girişimciliği Etkileyen Faktörler
|
K1-BÖLÜM-2
|
5
|
Girişimci Olma Nedenleri
|
K1-BÖLÜM-4
|
6
|
Girişimcilerin Sorumlulukları
|
K1-BÖLÜM-4
|
7
|
İşletme Türleri ve Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ)
|
YK1-BÖLÜM-6
YK1-BÖLÜM-7
YK1-BÖLÜM-8
|
8
|
İş Kurma Süreci (Pazarlama)
|
K1-BÖLÜM-5
YK1-BÖLÜM-12
|
9
|
İş Kurma Süreci (Finansman)
|
K1-BÖLÜM-5
YK1-BÖLÜM-12
|
10
|
Küçük İşletmelere Destek Sağlayan Kuruluşlar
|
K1-BÖLÜM-5
YK1-BÖLÜM-14
|
11
|
Küçük İşletmelerde Yönetim
|
K1-BÖLÜM-5
YK1-BÖLÜM-10
|
12
|
Girişimcilikte Başarı Nedenleri
|
K1-BÖLÜM-5
YK1-BÖLÜM-3
|
13
|
Girişimcilikte Başarısızlık Nedenleri
|
K1-BÖLÜM-5
YK1-BÖLÜM-3
|
14
|
Genel Değerlendirme ve Kapanış
|
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin ÖZDEMİR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Tutar, H., Altınkaynak, F., & Terzi, (D). (2014). Girişimcilik (temel girişimcilik ve İş kurma süreci). (2. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Demir döğen, O. (ed.). (2014). Girişimcilik ve küçük işletmeler. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum.
|
Dersin Amacı
|
Girişimcilik özelliklerinden hareketle kendi girişimcilik özelliklerini sorgulamak. Girişimcilikle ilgili güncel fırsatları görebilme yetkinliğine ulaşmak.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerle yüzyüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Girişimcilik Kavramı, Tanımı ve Kapsamı, Girişimci Kavramı ve Temel Özellikleri, Girişimcilik Türleri, Girişimciliği Etkileyen Faktörler, Girişimci Olma Nedenleri, Girişimcilerin Sorumlulukları, İşletme Türleri ve Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ), İş Kurma Süreci (Pazarlama), İş Kurma Süreci (Finansman), Küçük İşletmelere Destek Sağlayan Kuruluşlar, Küçük İşletmelerde Yönetim, Girişimcilikte Başarı Nedenleri, Girişimcilikte Başarısızlık Nedenleri konuları işlenecektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
4
|
2
|
İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
4
|
4
|
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
|
3
|
5
|
Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur.
|
-
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
10
|
Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
4
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
5
|