ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Dünya Mutfakları TUR216 BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Dünya mutfaklarından uygulamalar gösterir.
    2-Dünya mutfakları arasındaki farklılıkları açıklar.
    3-Dünya mutfakları hakkında genel bilgileri açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   81
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,7 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Fransız Mutfağı K 1-BÖLÜM-2 K 2-BÖLÜM-1
    2 Fransız Mutfağı II K 1-BÖLÜM-2 K 2-BÖLÜM-1
    3 Türk Mutfağı K 1-BÖLÜM-3
    4 Türk Mutfağı II K 1-BÖLÜM-3 K 2-BÖLÜM-1
    5 Uzakdoğu ve Avustralya Mutfağı K 1-BÖLÜM-4 K 3-BÖLÜM-1,2
    6 Uzakdoğu ve Avustralya Mutfağı K 1-BÖLÜM-4 K 3-BÖLÜM-3,4
    7 Uzakdoğu ve Avustralya Mutfağı K 1-BÖLÜM-4 K 3-BÖLÜM-5
    8 Amerika Mutfağı K 1-BÖLÜM-5 K 2-BÖLÜM-6,7,8
    9 Güney Avrupa Mutfağı K 1-BÖLÜM-6 K 2-BÖLÜM-2,3,4
    10 Kuzey Avrupa Mutfağı K 1-BÖLÜM-7 K 2-BÖLÜM-5
    11 Orta Asya Mutfağı K 1-BÖLÜM-8 K 3-BÖLÜM-7
    12 Orta Doğu Mutfağı K 1-BÖLÜM-9 K 3-BÖLÜM-6
    13 Afrika Mutfağı K 1-BÖLÜM-10 K 3-BÖLÜM-8
    14 Afrika Mutfağı II K 1-BÖLÜM-10 K 3-BÖLÜM-8
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları.
    Kaynaklar K1. Sarıışık, M. & Özbay, G. (2016). Uluslararası Gastronomi Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler, 3. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
    K2. Yılmaz, H. (2016) Dünya Mutfakları I, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir. K3. Arıkan, A. D. (2019) Dünya Mutfakları II, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehi
    Yardımcı Kitap YK1. Ainley, S. (2014). Dünya Mutfağı, 2. Baskı, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
    YK2. Freely, D. (2010). Türk Gezginler için Dünya Mutfağı, 1. Baskı, İstanbul: Çitlembik Yayınları.
    YK3. Güney, S. K. (2014). Yemeğin Sırrı, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
    YK4. Gürbüz, B. (2006). Dünya Mutfağı, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
    YK5. Yılmaz, H. (2016). Bir İletişim Biçimi Olarak Gastronomi, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
    Dersin Amacı Dünya mutfakları hakkında genel bilgilere sahip olunması. Dünya mutfakları arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri analiz edebilecek yeterliğe ulaşmak.
    Dersin İçeriği Öğrencilerle onlline eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Dünya Mutfakları, Fransız Mutfağı, Türk Mutfağı, Uzakdoğu ve Avustralya Mutfağı, Amerika Mutfağı, Güney Avrupa Mutfağı, Kuzey Avrupa Mutfağı, Orta Asya Mutfağı, Orta Doğu Mutfağı ve Afrika Mutfağı konuları işlenecektir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. -
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. 4
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. 4
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster