ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Turizme Giriş TUR101 GÜZ 3+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları, turizm çeşitlerini ve turizmin kendine has özelliklerini açıklar.
    2-Turizm istatistiklerini bilerek turizmin ekonomik önemini yorumlar.
    3-Turizmin sosyal ve ekonomik hayata katkılarını ve potansiyel zararlarını açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2011515
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   144
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,8 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Turizm ve ilişkili kavramlar Turizm ve diğer bilim dalları K1-BÖLÜM-1
    2 Turizm çeşitleri ve şekilleri K1-BÖLÜM-2
    3 Turizm ve ekonomi Temel ekonomik kavramlar ve turizm Piyasa çeşitleri ve turizm. Turizmin ekonomik etkileri K1-BÖLÜM-3
    4 Turizm arz ve talebi K1-BÖLÜM-4
    5 Turizmde çevre ve sürdürülebilirlik K1-BÖLÜM-5
    6 Turizm ve toplum Turizm olayında toplumsal eğilimler Turizmin toplumsal niteliği K1-BÖLÜM-6
    7 Turizmde cazibe unsurları Doğal çekicilikler. Kültürel çekicilikler Özel olaylar Aktiviteler (sportif etkinlikler) Eğlence çekicilikleri Diğer çekicilik unsurları K1-BÖLÜM-7
    8 Turizmde ulaştırma K1-BÖLÜM-8
    9 Konaklama sektörü Ağırlama endüstrisi ve konaklama sektörü K1-BÖLÜM-9
    10 Turizmde yiyecek-içecek Yiyecek-içecek sektörünün tarihsel gelişimi Gastronomi ve turizm ilişkisi K1-BÖLÜM-10
    11 Turizm endüstrisinde kariyer K1-BÖLÜM-11
    12 Turizmde destinasyon yönetimi K1-BÖLÜM-12
    13 Turizm örgütleri K1-BÖLÜM-13
    14 Turizmin geleceği ve yeni eğilimler K1-BÖLÜM-14
    Ön Koşul Bu ders için ön koşul bulunmamaktadır.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÖZTÜRK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölüm öğretim elemanları
    Kaynaklar K1. Çakıcı, A., C. (2019). Kavramlar ve Örneklerle GENEL TURİZM, 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
    Yardımcı Kitap Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2017). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar, 19. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
    Dersin Amacı Öğrencilerin turizm sektörü ile ilgili temel bilgi ve kavramları açıklayabilmeleri amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Öğrencilerle yüz yüze eğitim şeklinde işlenecek bu dersin içeriğinde Turizm ve Turist Kavramları, Turizmin Gelişimi ve Turizmin Gelişmesine Etki Eden Faktörler, Türkiye` de Turizm ve Gelişimi, Turizm Sektörü Tanımı ve Temel Özellikleri, Turizm Talebi ve Turizm Arzı, Turizmin Ekonomik , Sosyal ve Fiziksel Çevre İlişkisi, Turizmin Çeşitleri, Turizm Politikası ve Planlaması ve Dünya Turizm Hareketleri ve Yeni Trendler konuları işlenecektir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. 5
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. 3
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. 5
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. -
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. -
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. 2
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. 2
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster