ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi TUR211 GÜZ 3+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili temel kavramları sıralar.
    2-İnsan kaynakları yönetiminin temel özelliklerini hatırlar.
    3-İnsan kaynakları yönetiminin aşamalarını ayırt eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler10155
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10155
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   129
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,3 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İnsan kaynakları yönetimi ve örgütlenmesi K1 BÖLÜM -1-K2 BÖLÜM -1
    2 İnsan kaynakları yönetiminin önemi K1 BÖLÜM -1
    3 Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi işlevi olarak insan kaynakları planlaması K2
    4 İnsan kaynağı bulma ve seçme K1 BÖLÜM -3
    5 İşe alıştırma ve insan kaynağı eğitimi K1 BÖLÜM -4
    6 Performans değerleme K1 BÖLÜM -5
    7 Kariyer yönetimi K1 BÖLÜM -5-K2 BÖLÜM -9
    8 İş değerlemesi K1 BÖLÜM -6
    9 Ücret yönetimi K1 BÖLÜM -6
    10 Disiplin K1 BÖLÜM -7
    11 Çalışma ilişkileri K1 BÖLÜM -8
    12 Türkiye`de sendikaların örgütlenmesi ve faaliyetleri K1 BÖLÜM -8
    13 İş sağlığı ve güvenliği K1 BÖLÜM -8
    14 Türkiye`de iş sağlığı ve güvenliği K1 BÖLÜM -8
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Araştırma Görevlisi Doktor Sinem KUNT
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Araştırma Görevlisi Sema KÜÇÜKALİ UÇANKUŞ
    Kaynaklar K1 .Geylan, R., Tonus, H.Z., Kağnıcıoğlu, D., Benligiray, S., Baraz, A.B., Ergun-Özler, N.D. (2018). İnsan kaynakları yönetimi. R. Geylan ve H.Z. Tonus (ed.). Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir. K2. Pelit, E., & Çetin, A. (2019). Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi işlevi olarak performans değerlendirme ve sorunlar: Kavramsal bir değerlendirme. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 11(2), 165-203.
    Yardımcı Kitap YK1. Kozak, M. A. (2012). Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi ve örnek Olaylar (4. Baskı). Detay Yayıncılık, Ankara. YK2. Demir, C. (Edit). (2005). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi: İlkeler ve uygulamalar (1. Baskı). Nobel Yayınları, Ankara. YK3. Argon, T., & Eren, A. (2004). İnsan kaynakları yönetimi .(1. Baskı). Nobel Yayınları, Ankara. YK4. Decenzo, D.A., Robbins, S.P., & Verhulst, L. S. (2017). İnsan kaynakları yönetiminin temelleri .(12. Baskı). C. Çetin ve M. L. Arslan (çev.), Nobel Yayınları, Ankara.
    Dersin Amacı İnsan kaynakları yönetiminin işletmeler için öneminin anlaşılması. Etkin olarak çalışan ve işletme yönetim kararlarında etkili bir insan kaynakları yönetiminin sahip olması gereken özelliklerinin kavranarak bu özelliklerin iş hayatında etkin bir şekilde kullanmasına olanak verecek yeterliliğin sağlanması.
    Dersin İçeriği İnsan Kaynakları Yönetimi Kavramı, İnsan Kaynakları Yönetiminin Özellikleri, Planlama, Çalışanların Seçimi, İş Analizi ve İş Tasarımı, Çalışanların Eğitimi, Kariyer Planlama, Performans Değerleme, Ücretlendirme, Çalışan Sağlığı ve İş Güvenliği, Sendikalar ve Toplu Pazarlıklar konuları işlenecektir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ile ilgili kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    2 İşletme, iktisat ve hukuk alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar. 3
    5 Bir turizm (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan uygulamalı ve teorik bilgiye sahip olur. 5
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanır. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Turizm işletmelerindeki muhasebe sistemleri ve belge düzenlerini iş hayatında kullanabilme becerisine sahip olur. -
    10 Turizm işletmelerinde (konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, rekreasyon) maliyet analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. 3
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. 4
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster