ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Anadolu Halk Kültürü REH307 GÜZ 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Halk bilimi ve kültür kavramlarını tanımlar.
    2-Anadolu`da varolmuş islamiyet öncesi gelenek görenekleri açıklar.
    3-Anadolu insanının mutfak kültürü, bayram, tören, kutlama vb. tüm gelenek ve göreneklerini bölgelere göre karşılaştırır.
    4-Türk Halk Kültürü`nde var olan sosyal normlar, yaptırımlar ve davranışları açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 022040
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40000
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   135
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,5 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Halk bilimi, tanımı ve tarihçesi, halk bilimi kaynakları, Dernekler ve Kurumlar, Kültür. K1-BÖLÜM-1
    2 Anadolu Halk Bilimini Besleyen İslamiyet Öncesi İnanç Sistemi Öğretiler ve Dinler-I K1-BÖLÜM-6
    3 Anadolu Halk Bilimini Besleyen İslamiyet Öncesi İnanç Sistemi Öğretiler ve Dinler-II K1-BÖLÜM-6
    4 Halk Kültüründe Sosyal Normlar, Yaptırımlar ve Davranış Türleri K1-BÖLÜM-7
    5 Halk kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)-I K1-BÖLÜM-8
    6 Halk kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)-II K1-BÖLÜM-8
    7 Halk kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)-III K1-BÖLÜM-8
    8 Bayramlar-Karşılamalar-Uğurlamalar K1-BÖLÜM-10
    9 Bayramlar-Karşılamalar-Uğurlamalar K1-BÖLÜM-10
    10 İnanışlar K1-BÖLÜM-11
    11 Çocuk ve Halk Oyunları K1-BÖLÜM-12
    12 Mutfak Kültürü-I K1-BÖLÜM-13
    13 Mutfak Kültürü-II K1-BÖLÜM-13
    14 Giyim- Kuşam Kültürü K1-BÖLÜM-14
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölümün öğretim elemanları
    Kaynaklar K1. Artun, E. (2018) Türk Halk Bilimi, 14. Baskı, Karahan Kitapevi: Adana
    Yardımcı Kitap YK1. Örf ve Adetlerimiz. (1998). Başbakanlık Basımevi, Ankara.
    Dersin Amacı Bu ders kapsamında Türk Halk Bilimi ve Anadolu Halk Kültürü konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Türk Halk Bilimi tanımı ve tarihçesi Halk Edebiyatı ve Tiyatrosu Halk oyunları Halk bilgisi Giyim-kuşam-süs Bayramlar-Karşılamalar-Uğurlamalar Halk müziği, sanatları ve zanaatları Beslenme ve mutfak Halk Bilimi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar Kültürün tanımı, yapısı ve özellikleri Anadolu kültürü ve geleneksel adetler Sosyal normlar Anadolu?da geleneksel adetler
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ve turizm rehberliği alanında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir. -
    2 İşletme, iktisat, hukuk, tarih ve coğrafya alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur. -
    5 Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir. -
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı öğrenir. -
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. -
    9 Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular. -
    10 Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. 5
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. -
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. -
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster