Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ses, Ses Organları ve Ses Organlarının Yapısının Önemi
|
K1-BÖLÜM-1
|
2
|
Sesleri Doğru Algılayabilmek ve Söyleyebilmek
|
K1-BÖLÜM-2
|
3
|
İyi Bir Konuşma Sesinin Özellikleri/Konuşmalarda Sese Dayalı Üslup Özellikleri
|
K1-BÖLÜM-3
|
4
|
Ünlülerin söylenişleri tekerlemeler/alıştırmalar
|
K1-BÖLÜM-4
|
5
|
Ünlülerin söylenişleri tekerlemeler/alıştırmalar
|
K1-BÖLÜM-5
|
6
|
Vurgu
|
K1-BÖLÜM-6
|
7
|
Ulama
|
K1-BÖLÜM-7
|
8
|
Tonlama ve Anlatım
|
K1-BÖLÜM-8
|
9
|
Ulama dışında Türkçede söyleyiş özellikleri
|
K1-BÖLÜM-9
|
10
|
Anlatım Bozuklukları
|
K1-BÖLÜM-10
|
11
|
Türkçe Sözcükler Yerine Batı Dillerinden Giren Sözcükler ve Etkili Konuşma Rehberi.
|
K1-BÖLÜM-11
|
12
|
Türkçe Sözcükler Yerine Batı Dillerinden Giren Sözcükler ve Etkili Konuşma Rehberi II
|
K1-BÖLÜM-11
|
13
|
Beden Dilinin Yaşamımızdaki Önemi
|
K1-BÖLÜM-12
|
14
|
Ülkemizde En Sık Görülen Konuşma Aksaklıkları
|
K1-BÖLÜM-14
|
Ön Koşul
|
Bu dersin ön koşulu yoktur.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKER
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Gönül Göker
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün öğretim elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Sezer, N. (2010). Fonetik ve Diksiyon. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Yayınları, İstanbul.
K2. Aksoy, Ö. A. ( 1991). Dil Yanlışları, Adam Yayınları, İstanbul.
K3. Dökmen, Ü. ( 1994 ). İletişim Çatışmaları ve Empati, Sistem Yayınları, İstanbul.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Gürzap, Can ( 2008 ); Söz Söyleme ve Diksiyon, Remzi Kitabevi, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Konuşma dili olarak Türkiye Türkçesinin ses özelliklerini, vurgu sistemini, tonlama düzenini bilgi edindirmek ve toplum karşısında Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme becerisi kazandırmak.
|
Dersin İçeriği
|
Bu dersin temel içeriği; yüz yüze olarak sınıf içerisinde, sesler, sözel iletişim, beden dili, vurgulama, telaffuz, etkili konuşma, anlatım bozukluğu, arı Türkçe konularını kapsamaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ve turizm rehberliği alanında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
|
-
|
2
|
İşletme, iktisat, hukuk, tarih ve coğrafya alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
3
|
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
|
-
|
4
|
Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
5
|
Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir.
|
-
|
6
|
Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
|
-
|
7
|
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı öğrenir.
|
-
|
8
|
Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
|
-
|
9
|
Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
|
-
|
10
|
Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir.
|
-
|
11
|
Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır.
|
-
|
12
|
Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
|
-
|
13
|
Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur.
|
3
|
14
|
Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
|
-
|
15
|
Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur.
|
4
|