ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türk Mutfak Kültürü REH415 GÜZ 2+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar.
    2-Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar.
    3-Türk mutfağına özgü geleneksel mekânları ve gıda esnafını açıklar.
    4-Türkiye`nin farklı bölgelerine ait yemekleri sınıflandırır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011212
    Proje011212
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   105
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,5 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi K1-BÖLÜM-1
    2 Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü -I K1-BÖLÜM-2
    3 Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü-II K1-BÖLÜM-2
    4 Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü-I K1-BÖLÜM-3
    5 Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü-II K1-BÖLÜM-3
    6 Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü-I K1-BÖLÜM-4
    7 Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü-II K1-BÖLÜM-4
    8 Bölgelere Göre Türk Mutfak Kültürü K1-BÖLÜM-5
    9 Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi-I K1-BÖLÜM-6
    10 Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi-II K1-BÖLÜM-6
    11 Türk Mutfak Kütürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar-I K1-BÖLÜM-7
    12 Türk Mutfak Kültürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar-II K1-BÖLÜM-7
    13 Yiyecek ve İçecekler ve Türk Mutfağından Yemek Örnekleri-I K1-BÖLÜM-8
    14 Yiyecek ve İçecekler ve Türk Mutfağından Yemek Örnekleri-II K1-BÖLÜM-8
    Ön Koşul Bu dersin ön koşulu yoktur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Mikail KARA
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölümün Öğretim Elemanları
    Kaynaklar K1. Arıkan, A.D.(Editör). (2016). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Türk mutfak kültürünün geçmişten günümüze değişim ve gelişiminin öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Ders içeriğinde Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi, Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü, Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü, Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü, Bölgelere Göre Türk Mutfak Kültürü, Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi, Türk Mutfak Kütürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar, Yiyecek ve İçecekler ve Türk Mutfağından Yemek Örnekleri konuları yer almaktadır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ve turizm rehberliği alanında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir. 4
    2 İşletme, iktisat, hukuk, tarih ve coğrafya alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. -
    3 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur. -
    4 Turizm rehberliği mesleği ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur. -
    5 Turizm ve turizm rehberliği ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir. -
    6 Alternatif turizm türleri hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur. -
    7 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte turizm işletmelerinde kullanılan iletişim teknolojilerini ve otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı öğrenir. 5
    8 Temel hukuk bilgisi ile birlikte turizm alanı ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. 5
    9 Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular. 5
    10 Turizmde meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir. -
    11 Dünya ve Türkiye turizm coğrafyası bilgisi ile Türkiye`de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatlarını karşılaştırır. -
    12 Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. -
    13 Kendi kendine öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile bireysel ve ekip çalışmasına uygun davranışlara sahip olur. -
    14 Turizm sektörüne özgü araştırma yöntemlerini tanımlayarak, bilgi ve verileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirir. 5
    15 Alanıyla ilgili bilgi ve düşüncesini yazılı ve sözlü olarak başkalarıyla paylaşabilme yeterliliğine sahip olur. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster