ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Seramik ve Cam Teknolojisi II ECS114 BAHAR 3+1 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sırın temel kavramını ve prensiplerini tanımlar.
    2-Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneğini geliştirir.
    3-Sırın günlük hayattaki uygulamalarını kullanır.
    4-Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini tanımlar.
    5-Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 1011010
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   120
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Cam ve sır kavramlarının açıklanması. K1-Sayfa-1-2 K2-Sayfa-3 K4-Sayfa-3-27
    2 Sır yapımında kullanılan hammaddeler ve özellikleri. Bazik oksit veren hammaddeler. K1-Sayfa-8-22 K2-Sayfa-4-6 K4-Sayfa-37-51
    3 Amfoter oksit veren hammaddeler ve özellikleri. K1-Sayfa-166-171 K2-Sayfa-4-6
    4 Asit oksit veren hammaddeler ve özellikleri. Diğer oksitler. K1-Sayfa-166-171 K2-Sayfa-4-6
    5 Seger formülasyonu, Seger formülü bilinen bir sırın reçetesinin hesaplanması K1-Sayfa-171
    6 Seger formülasyonu, Reçetesi bilinen bir sırın Seger formülünün hesaplanması K1-Sayfa-173
    7 Kimyasal analizi bilinen bir sırın Seger formülünün hesaplanması K1-Sayfa-175
    8 Frit, frit üretim teknolojisi K4-Sayfa-14-18
    9 Sır hazırlama, sır kontrolleri K2-Sayfa-7-22
    10 Sırlama teknikleri: Daldırma Yöntemi ve Püskürtme Yöntemi K3-Sayfa-3-22
    11 Sırlama teknikleri: Akıtma Yöntemi ve Fırça vb. Malzemelerle Sırlama Yöntemi K3-Sayfa-22-32
    12 Pişme Davranışları(Sıcaklığa bağlı olarak sır bileşimi oluşturma, Erime ve yayılma davranışları, Isısal genleşme, Örtücülük özelliklerine göre sır bileşimleri) K2-Sayfa-27-32 K3-Sayfa-36-38
    13 Seramik boyalar(Oksit boyalar, Pigment boyalar) K1-Sayfa-240-254
    14 Sır Hataları K1-Sayfa-224
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Halil EREN
    Dersi Verenler

    1-)Öğretim Görevlisi Halil Eren

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K-1) Arcasoy, A. (1983). Seramik Teknolojisi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı Yayınları No.: 2, İstanbul. K-2) MEGEP. (2007). Seramik ve Cam Teknolojisi: Sır Hazırlama. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. K-3) MEGEP. (2007). Seramik ve Cam Teknolojisi: Sırlama ve Pişirim. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Seramik Üretimin başlangıç aşamasından son aşamasına kadar gerçekleştirilen tüm teknolojik işlemlerin (çamur hazırlama, şeendirme, kurutma, pişirme ve dekorlama) detayları ile öğrenci tarafından benimsenmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Seramik tanımı, seramik ürünlerin sınıflandırılması, seramik kullanım alanları, seramik hammaddeleri ve özellikleri, hammadde hazırlama, seramik çamurlarının hazırlanması, çamur hazırlanmasındaki aşamalar, seramik şekillendirme yöntemleri, seramik bünyelere uygulanan testler, proses katkıları ve etkileri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. -
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. -
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. -
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. 2
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. -
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. 2
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. -
    8 Döküm yöntemini öğrenir. -
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. -
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. 4
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. 3
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. 3
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. -
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster