ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Alçı Model Kalıp Teknoloji I ECS118 BAHAR 2+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Alçıda kullanılan ekipmanları tanımlar.
    2-Tasarımlarının ölçülerini hesaplar.
    3-Tasarımlarının özelliklerini kalıplara uygular.
    4-Kalıplarına döküm yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13113
    Ödevler5155
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)35188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   64
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,13 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Alçı şekillendirmede, kullanılan araç ve gereçlerinin kullanımı ve tanıtımı K1-Alçı Harç Hazırlama-Bölüm 1
    2 Başlangıç konusu olarak Model ve kalıp almada, yardımcı birimlerin öğretilmesi ve tatbiki K1-Modelin Şekil Analizi-Bölüm 1
    3 Yardımcı birimlerin öğretilmesi ve tatbiki (Pah Pim v.b.) Belirlenen Ölçüdeki Alçı üzerinde çalışma K1-Model Döküm Prensibi-Bölüm 2
    4 Belirlenen Ölçüdeki Alçı üzerinde çalışma K2-Su-Alçı Karışımının Doğru Hazırlanması İçin Gerekli Koşullar-Bölüm 2
    5 Ele Alınacak Konuyla İlgili , Araştırmalarının Yapılması, Tasarımların Değerlendirilmesi ve Onaylanması K2-Alçı Model Şekillendirme Teknikleri-Bölüm-8
    6 Model ve Kalıp Yapımı -I Uygulama I
    7 Model ve Kalıp Yapımı-II Uygulama II
    8 Kalıp Yapımı-I Uygulama III
    9 Kalıp yapımı-II Uygulama IV
    10 Kalıp Yapımı-III Uygulama V
    11 Kalıp Yapımı-IV Uygulama VI
    12 Döküm, rötuş yöntemleri ve uygulama K1-Kalıpları Döküme Hazırlama-Bölüm-2
    13 Bisküvi pişirimi ve Sır Pişirimi K2- Yarı Mamul Ürünlerin Kurutma Kabinlerine Taşınması
    14 Montaj ve Sunum Çalışması Sunum ve sınav
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr.Gör. Mehmet Umar
    Dersi Verenler

    1-)10831 10831 10831

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K2 Yılmazer, E. (2008). Alçı Şekillendirme Model Kalıp ve Seramik Döküm Teknikleri. Ada Pazarlama Yayınevi. K1 M:E:B (2013). Sanat Ve Tasarım Teksir Kalıptan Model Dökümü. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Malzeme ve ekipman tanitimi, ( kullanılan malzemeler, sistire, testere, kumpas, sünger, iskarpela, cetvel, pergel, vb. Alçı hazırlamada dikkat edilecek yöntem ve teknikler, Kalıbı bütünleyen pah ve pim açılmasının öğretilmesi ve öneminin anlatılması.
    Dersin İçeriği Alçı ve alçı model ile şekillendirme tekniklerin.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. 1
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. -
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. 2
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. -
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. 3
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. 4
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. -
    8 Döküm yöntemini öğrenir. 1
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. -
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. 1
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. -
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. 2
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. 3
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. -
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster