ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Çamur Tornası ECS231 GÜZ 2+2 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Çamur tornası ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olur.
    2-Çamur tormasında üretilen ürünleri çeşitlendirir ve yeni tasarımlar üretir.
    3-Yalın formların yanı sıra parça ekleme çıkarma gibi yöntemlerle torna ürün estetiğine müdahale eder.
    4-Çamur tornasında üretilen ürünleri çeşitlendirerek geleneksel yöntemle çağdaş ürünler tasarlar ve uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13226
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje1011010
    Laboratuar 1011010
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   122
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,07 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Farklı çeşitte torna çamurlarının tanıtımı, çamurun yoğrularak havasının alınması. K-1
    2 Çamuru tornada merkeze getirme pratiği kazanma, silindir form şekillendirme. K-2
    3 Tornada belirli miktardaki çamurdan aynı büyüklük ve kalınlıkta silindir şekillendirme. K-2
    4 Silindir şeklinde artistik vazo tasarımı ve şekillendirme çalışması. K-3 https://www.youtube.com/watch?v=aWvpBx6UJ_g
    5 Dikey artistik form uygulaması, dip alma-düzeltme çalışması. K-4
    6 Artistik yarım küre ve çanak çalışması. K-5
    7 Silindir formunun açılması, konik form çalışması. K-5
    8 Yapılan Çalışmaların değerlendirilmesi. Yapılan çalışmaların sonuç değerlendirilmesi.
    9 Orta boyutta artistik yatay form uygulaması. K-5
    10 Sır ayağı yönteminin yapılması. K-4
    11 Çeşitli dekor yöntemleri uygulamaları. K-6
    12 Artistik çanak, kase, kupa uygulaması. K-7
    13 Fırın doldurma ve bisküvi pişirimi (ilk fırınlama). K-8
    14 Yapılan Çalışmaların değerlendirilmesi. Yapılan çalışmaların sonuç değerlendirilmesi.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Oğuz Bozdemir
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K-1 https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/192485 K-2 https://www.youtube.com/watch?v=BK0FikxpOt0 K-3 https://www.youtube.com/watch?v=aWvpBx6UJ_g K-4 https://www.youtube.com/watch?v=4Z9fK2typ6Q K-5 https://www.youtube.com/watch?v=kraArGo24GM K-6 https://www.youtube.com/watch?v=Pfuzn5MygwU K-7 https://www.youtube.com/watch?v=82y52Pvngxg K-8 https://www.youtube.com/watch?v=76FeJnRiXFQ
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Çamur tornasının nasıl çalıştığını, çamur tornasında hangi tip ürünlerin üretildiğini, bu ürün gruplarını çeşitlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlar.
    Dersin İçeriği Çamur tornasında uygulama yaparak ürün oluşturma ve bu ürünleri çeşitli müdahalelerle çeşitlendirme çalışmaları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. 1
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. 1
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. 2
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. 2
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. 4
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. 5
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. 2
    8 Döküm yöntemini öğrenir. 1
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. 1
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. 4
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. 3
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. 5
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. 4
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster