ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İş Güvenliği ECS233 GÜZ 2+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kavramları ve iş sağlığı ve güvenliğinin önemini tanımlar.
    2-İş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenlerini ve iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı alınabilecek önlemleri analiz eder.
    3-Türkiye`de iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kuruluşları, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili uygulamada karşılaşılan sorunları ve iş güvenliğine ilişkin mevzuatın genel yapısını tanımlar.
    4-İş kazaları ve meslek hastalıklarında işverenin hukuki sorumluluğu konusunu analiz eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13113
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje20224
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   65
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,17 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İş sağlığı ve güvenliği tanımı, kültürü K1. Bölüm (Sayfa: 1-10)
    2 İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı K1. Bölüm (Sayfa: 11-17 )
    3 Ulusal ve Uluslar arası Kuruluşlar ve Sözleşmeler K1. Bölüm (Sayfa: 2-26)
    4 İşçi ve işveren tanımları ve kavramları K2. Bölüm (Sayfa: 1-3)
    5 İş sağılığı ve güvenliğinin amaçları K2. Bölüm (Sayfa: 8-10)
    6 İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri K1. Bölüm (Sayfa: 27-36)
    7 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları, Yönetim Sistemleri K1. Bölüm (Sayfa: 36-42)
    8 Risk Yönetimi ve Değerlendirilmesi K1. Bölüm (Sayfa: 43-71)
    9 Korunma Politikaları K1. Bölüm (Sayfa: 81-99)
    10 Acil Durum Planları K1. Bölüm (Sayfa:104-108)
    11 Sağlık ve Güvenlik İşaretleri K1. Bölüm (Sayfa: 108-113)
    12 Farklı Çalışma Ortamlarında İş Güvenliği K1. Bölüm (Sayfa: 114-139)
    13 Koruyucu Donanımlar K1. Bölüm (Sayfa: 144-149)
    14 İş Güvenliği Yönünden Yapılması Gereken Kontroller ve Düzenlenecek Belgeler K1. Bölüm (Sayfa:160-198)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Olcay GENÇYILMAZ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Ders Notları, Sinan Akduman K2. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Ders Notları, Aydın DURMUŞ
    Yardımcı Kitap İş Sağlığı ve Güvenliği, Prof. Dr. Nazmi BİLİR, Güneş Tıp Kitabevleri
    Dersin Amacı Bu ders öğrencilerin, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedenlerini, iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmaya yönelik bilgi ve beceri edinerek iş yerinde güvenlik önlemlerini tespit edebilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı konusunda bilgi edinerek iş yerindeki uygulamalarla değerlendirilebilmesini amaçlar.
    Dersin İçeriği Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; iş yerindeki iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve iş yerindeki uygulamalar konularını içerir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Endüstriyel ürün tasarım mantığı hakkında bilgi sahibi olur. -
    2 Tasarım sürecinde bu yazılımları birbirileriyle etkileşimli olarak kullanabilir. 3
    3 Tasarlayacağı basılı yayın unsurlarının tasarımı sürecinde kullanacağı materyal ve yazılımları tanımlayabilir ve kullanabilir. -
    4 Seramik ve cam malzemenin tanımını ve sınıflandırmasını ana hatlarıyla belirtebilir. -
    5 Şekillendirme yöntemlerini listeleyebilir. -
    6 Kurutma ve pişirme süreçlerini açıklayabilir. -
    7 Makinelerin çalışma prensiplerini öğrenir. 4
    8 Döküm yöntemini öğrenir. -
    9 Üretim aşamalarında ve son ürün üzerinde gerekli testleri uygulayabilme. -
    10 Sır konusunda düşünme ve soru sorma yeteneği kazanabilme. -
    11 Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni sır malzemelerini ve yeni ürünlerin özelliklerini açıklayabilir. -
    12 Sır uygulamaları için gerekli modern araçları kullanabilme, çağdaş teknikleri ve yöntemleri uygulayabilir. -
    13 Bisküvi ve Sır pişirimlerini uygular. -
    14 Hammadde kalite kontrol testlerinin sonuçlarını yorumlayabilir. -
    15 Sırlarda viskozite ve sertlik kavramlarını tanımlayabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster