Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Genel tanım ve kavramlar
|
Ezzati, Majid, and Jill C. Baumgartner. "Household energy and health: where next for research and practice?." The lancet 389.10065 (2017): 130-132.
|
2
|
Karbonhidratların özellikleri, kaynakları, kimyası
|
Maugeri, Laura, et al. "Structure-activity relationships in carbohydrates revealed by their hydration." Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects 1861.6 (2017): 1486-1493.
|
3
|
Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması
|
Ramakrishna, Balakrishnan S. "Role of the gut microbiota in human nutrition and metabolism." Journal of gastroenterology and hepatology 28 (2013): 9-17.
|
4
|
Karbonhidratlar: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
|
Lennerz, Belinda ve Jochen K. Lennerz. "Gıda bağımlılığı, yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar ve obezite." Klinik kimya 64.1 (2018): 64-71.
|
5
|
Proteinlerin özellikleri, kimyası, kaynakları, kalitesi
|
Friedman, Mendel. "Chemistry, nutrition, and health-promoting properties of Hericium erinaceus (lion?s mane) mushroom fruiting bodies and mycelia and their bioactive compounds." Journal of agricultural and food chemistry 63.32 (2015): 7108-7123.
|
6
|
Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması
|
Day, Li. "Proteins from land plants?potential resources for human nutrition and food security." Trends in Food Science & Technology 32.1 (2013): 25-42.
|
7
|
Proteinler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
|
Han, Sung-Wook, Kyu-Man Chee, and Seong-Jun Cho. "Nutritional quality of rice bran protein in comparison to animal and vegetable protein." Food chemistry 172 (2015): 766-769.
|
8
|
Lipitlerin özellikleri, kimyası, kaynakları
|
Dembitsky, Valery M., et al. "The multiple nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and active metabolites." Food research international 44.7 (2011): 1671-1701.
|
9
|
Lipitlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması
|
Shahidi, Fereidoon, and Ying Zhong. "Lipid oxidation and improving the oxidative stability." Chemical society reviews 39.11 (2010): 4067-4079.
|
10
|
Lipitler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
|
Phaniendra, Alugoju, Dinesh Babu Jestadi, and Latha Periyasamy. "Free radicals: properties, sources, targets, and their implication in various diseases." Indian journal of clinical biochemistry 30.1 (2015): 11-26.
|
11
|
Enerji metabolizması I:Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri
|
Gonzalez, Javier T., et al. "Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males." British Journal of Nutrition 110.4 (2013): 721-732.
|
12
|
Enerji metabolizması II: Enerji harcaması
|
Delzenne, Nathalie M., et al. "Contribution of the gut microbiota to the regulation of host metabolism and energy balance: a focus on the gut-liver axis." The Proceedings of the Nutrition Society (2019): 1.
|
13
|
Enerji metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları
|
Al-Mana, NM ve MD Robertson. "Besin açısından zenginleştirilmiş içeceğin fazla kilolu kişilerde enerji alımı ve postprandiyal metabolizma üzerindeki etkisi." Beslenme Derneği Bildirileri 77. OCE4 (2018).
|
14
|
Dengeli beslenme ve önemi
|
Simopoulos, Artemis P., and James J. DiNicolantonio. "The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity." (2016): e000385.
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed ALTUN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Gibney, MJ, Vorster, HH, Kok, FJ. 2003. Introduction to Human Nutrition: The Nutrition Society. Blackwell Publishing.
Lanham-New, SA, Macdonald, IA, Roche, HM. 2003. Nutrition and Metabolism: The Nutrition Society, Blackwell Publishing.
|
Yardımcı Kitap
|
Frayn, K. 2003. Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition. Blackwell Publishing.
|
Dersin Amacı
|
Makro besin öğelerinin (proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) metabolizmasının biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesini amaçlar.
|
Dersin İçeriği
|
Genel tanım ve kavramlar, Karbonhidratların özellikleri, kaynakları, kimyası, Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması, Karbonhidratlar: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, Proteinlerin özellikleri, kimyası, kaynakları, kalitesi, Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması, Proteinler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, Lipitlerin özellikleri, kimyası, kaynakları, Lipitlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması, Lipitler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, Enerji metabolizması I:Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, Enerji metabolizması II: Enerji harcaması, Enerji metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları, Dengeli beslenme ve önemi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Kimya alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen bilimsel yaklaşımı ön plana alacak şekilde ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
|
5
|
2
|
Disiplinler arası konularda çalışabilme becerisi kazanılır
|
5
|
3
|
Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır
|
4
|
4
|
Kimya uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern cihazları kullanabilme becerisi elde edilir.
|
5
|
5
|
Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
|
5
|
6
|
Kimya alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırma becerisine sahip olur; bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
|
4
|
7
|
Problemlerin incelenmesi için deney tasarlayıp gerçekleştirir, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.
|
5
|
8
|
Kimya alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
|
4
|
9
|
Kimya alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
5
|
10
|
Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
|
4
|
11
|
Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
|
5
|