ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenmenin Biyokimyasal İlkeleri KİM580 GÜZ-BAHAR 3+0 Fakülte S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Proteinlerin, karbonhidratların ve yağların metabolizmada kullanımını özetler.
    2-Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve bazı hastalıklara göre günlük enerji, makro besin ögeleri gereksinimi, besin grupları ile alınması gereken miktarları değerlendirir.
    3-Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için enerji ve makro besin ögelerinin önemini yorumlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14798
    Ödevler3021530
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3013030
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   240
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     8 ---- (8)
    Dersin AKTS Kredisi   8
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Genel tanım ve kavramlar Ezzati, Majid, and Jill C. Baumgartner. "Household energy and health: where next for research and practice?." The lancet 389.10065 (2017): 130-132.
    2 Karbonhidratların özellikleri, kaynakları, kimyası Maugeri, Laura, et al. "Structure-activity relationships in carbohydrates revealed by their hydration." Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects 1861.6 (2017): 1486-1493.
    3 Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması Ramakrishna, Balakrishnan S. "Role of the gut microbiota in human nutrition and metabolism." Journal of gastroenterology and hepatology 28 (2013): 9-17.
    4 Karbonhidratlar: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Lennerz, Belinda ve Jochen K. Lennerz. "Gıda bağımlılığı, yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar ve obezite." Klinik kimya 64.1 (2018): 64-71.
    5 Proteinlerin özellikleri, kimyası, kaynakları, kalitesi Friedman, Mendel. "Chemistry, nutrition, and health-promoting properties of Hericium erinaceus (lion?s mane) mushroom fruiting bodies and mycelia and their bioactive compounds." Journal of agricultural and food chemistry 63.32 (2015): 7108-7123.
    6 Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması Day, Li. "Proteins from land plants?potential resources for human nutrition and food security." Trends in Food Science & Technology 32.1 (2013): 25-42.
    7 Proteinler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Han, Sung-Wook, Kyu-Man Chee, and Seong-Jun Cho. "Nutritional quality of rice bran protein in comparison to animal and vegetable protein." Food chemistry 172 (2015): 766-769.
    8 Lipitlerin özellikleri, kimyası, kaynakları Dembitsky, Valery M., et al. "The multiple nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and active metabolites." Food research international 44.7 (2011): 1671-1701.
    9 Lipitlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması Shahidi, Fereidoon, and Ying Zhong. "Lipid oxidation and improving the oxidative stability." Chemical society reviews 39.11 (2010): 4067-4079.
    10 Lipitler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Phaniendra, Alugoju, Dinesh Babu Jestadi, and Latha Periyasamy. "Free radicals: properties, sources, targets, and their implication in various diseases." Indian journal of clinical biochemistry 30.1 (2015): 11-26.
    11 Enerji metabolizması I:Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri Gonzalez, Javier T., et al. "Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males." British Journal of Nutrition 110.4 (2013): 721-732.
    12 Enerji metabolizması II: Enerji harcaması Delzenne, Nathalie M., et al. "Contribution of the gut microbiota to the regulation of host metabolism and energy balance: a focus on the gut-liver axis." The Proceedings of the Nutrition Society (2019): 1.
    13 Enerji metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları Al-Mana, NM ve MD Robertson. "Besin açısından zenginleştirilmiş içeceğin fazla kilolu kişilerde enerji alımı ve postprandiyal metabolizma üzerindeki etkisi." Beslenme Derneği Bildirileri 77. OCE4 (2018).
    14 Dengeli beslenme ve önemi Simopoulos, Artemis P., and James J. DiNicolantonio. "The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity." (2016): e000385.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Muhammed ALTUN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Gibney, MJ, Vorster, HH, Kok, FJ. 2003. Introduction to Human Nutrition: The Nutrition Society. Blackwell Publishing. Lanham-New, SA, Macdonald, IA, Roche, HM. 2003. Nutrition and Metabolism: The Nutrition Society, Blackwell Publishing.
    Yardımcı Kitap Frayn, K. 2003. Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition. Blackwell Publishing.
    Dersin Amacı Makro besin öğelerinin (proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) metabolizmasının biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesini amaçlar.
    Dersin İçeriği Genel tanım ve kavramlar, Karbonhidratların özellikleri, kaynakları, kimyası, Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması, Karbonhidratlar: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, Proteinlerin özellikleri, kimyası, kaynakları, kalitesi, Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması, Proteinler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, Lipitlerin özellikleri, kimyası, kaynakları, Lipitlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması, Lipitler: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, Enerji metabolizması I:Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, Enerji metabolizması II: Enerji harcaması, Enerji metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları, Dengeli beslenme ve önemi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Kimya alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen bilimsel yaklaşımı ön plana alacak şekilde ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. 5
    2 Disiplinler arası konularda çalışabilme becerisi kazanılır 5
    3 Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır 4
    4 Kimya uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern cihazları kullanabilme becerisi elde edilir. 5
    5 Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir. 5
    6 Kimya alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırma becerisine sahip olur; bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler. 4
    7 Problemlerin incelenmesi için deney tasarlayıp gerçekleştirir, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar. 5
    8 Kimya alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
    9 Kimya alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
    10 Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 4
    11 Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster