ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Biyosensörler, Temel İlkeler ve Uygulamaları KİM571 GÜZ-BAHAR 3+0 Üniversite S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sensör ve biyosensörlerin temel ilkelerini tanımlar
    2-Biyosensörlerin yapısını ve sınıflandırılmasını açıklar
    3-Biyosensörlerin avantajlarını ve uygulama alanlarını açıklar
    4-Biyosensörlerin performans kriterlerini açıklar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler1511010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2512020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   182
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,07 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Sensör ve biyosensörlerin tanımı, yapısı ve temel ilkeleri K1- Bölüm 1 K2- sayfalar 1-2 K3- sayfalar 71-80
    2 Biyosensörlerin sınıflandırılması, avantajları ve genel uygulama alanları K1- Bölüm 1 ve 2 K2- sayfalar 1-2 K4- sayfalar 3693-3644
    3 Elektrokimyasal biyosensörler: Potansiyometrik, amperometrik ve kondüktometrik biyosensörler K1- Bölüm 4 K2- sayfalar 3-4 K5- sayfalar 1747-1763 K6- sayfalar 635-659
    4 Optik ve termal biyosensörler K1- Bölüm 5 K7- sayfalar 91-100 K8- sayfalar 417-423
    5 Biyosensörlerin hazırlanması ve biyomateryalin immobilizasyon metotları K1- Bölüm 3 K2- sayfalar 9-16 K9- sayfalar 489-511
    6 Biyosensörlerin performans kriterleri K1- Bölüm 7 K2- sayfalar 6-9
    7 Enzimatik biyosensörler K10- sayfalar 153-163 K11- sayfalar 153-159
    8 Mikrobiyal biyosensörler K12- sayfalar 1788-799 K13- sayfalar 1-12
    9 İmpedimetrik biyosensörler K14- sayfalar 248-262
    10 İmmünosensörler K15- sayfalar 4227-4233 K16- sayfa 37508
    11 Biyosensörlerde kullanılan transducer çeşitleri K4- sayfalar 3693-3644
    12 Çevre analizlerinde biyosensörler ve son gelişmeler K17- sayfalar 7283-7300 K18- sayfalar 1-32
    13 Gıda analiz ve kalite kontrolünde biyosensörler ve son gelişmeler K17- sayfalar 7283-7300 K18- sayfalar 1-32
    14 Tıp ve biyokimya alanında biyosensörler ve son gelişmeler K19- sayfalar 497-508 K20- sayfalar 271-283
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Melike BİLGİ KAMAÇ
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Melike Bilgi

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1-Eggins, R. B. (1996). Biosensors: an Introduction, Wıley&Teubner, New York. K2-Şahin M. (2013). Etanol-metanol karısımının tayini için yüzey baskılı elektrotların modifiye edilmesiyle amperometrik alkol biyosensörünün geliştirilmesi. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi). K3- Tüylek, Z. (2017). Biyosensörler ve Nanoteknolojik Etkileşim. BEU Journal of Science, 6(2), 71-80. K4- Malhotra, S., Verma, A., Tyagi, N., & Kumar, V. (2017). Biosensors: principle, types and applications. Int. J. Adv. Res. Innov. Ideas Educ, 3(2), 3639-3644. K5- Ronkainen, N. J., Halsall, H. B., & Heineman, W. R. (2010). Electrochemical biosensors. Chemical Society Reviews, 39(5), 1747-1763. K6- Thévenot, D. R., Toth, K., Durst, R. A., & Wilson, G. S. (2001). Electrochemical biosensors: recommended definitions and classification. Analytical Letters, 34(5), 635-659. K7- Damborský, P., Vitel, J., & Katrlík, J. (2016). Optical biosensors. Essays in biochemistry, 60(1), 91-100. K8- Ramanathan, K., & Danielsson, B. (2001). Principles and applications of thermal biosensors. Biosensors and Bioelectronics, 16(6). 417-423. K9- Sassolas, A., Blum, L. J., & Leca-Bouvier, B. D. (2012). Immobilization strategies to develop enzymatic biosensors. Biotechnology advances, 30(3), 489-511. K10- Albareda-Sirvent, M., Merkoci, A., & Alegret, S. (2000). Configurations used in the design of screen-printed enzymatic biosensors. A review. Sensors and Actuators B: Chemical, 69(1-2), 153-163. K11- Mehrotra, P. (2016). Biosensors and their applications. A review. Journal of oral biology and craniofacial research, 6(2), 153-159. K12- Su, L., Jia, W., Hou, C., & Lei, Y. (2011). Microbial biosensors: a review. Biosensors and bioelectronics, 26(5), 1788-1799. K13- Lim, J. W., Ha, D., Lee, J., Lee, S. K., & Kim, T. (2015). Review of micro/nanotechnologies for microbial biosensors. Frontiers in bioengineering and biotechnology, 3, 61, 1-12 K14- Bahadır, E. B., & Sezgintürk, M. K. (2016). A review on impedimetric biosensors. Artificial cells, nanomedicine, and biotechnology, 44(1), 248-262. K15- Prodromidis, M. I. (2010). Impedimetric immunosensors, A review. Electrochimica Acta, 55(14), 4227-4233. K16- Niu, X., Cheng, N., Ruan, X., Du, D., & Lin, Y. (2019). Nanozyme-Based Immunosensors and Immunoassays: Recent Developments and Future Trends. Journal of The Electrochemical Society, 167(3), 037508. K17- Ge, L., Liu, Q., Hao, N., & Kun, W. (2019). Recent developments of photoelectrochemical biosensors for food analysis. Journal of Materials Chemistry B, 7(46), 7283-7300. K18- Duffy, G. F., & Moore, E. J. (2017). Electrochemical immunosensors for food analysis: A review of recent developments. Analytical Letters, 50(1), 1-32. K19- Alhadrami, H. A. (2018). Biosensors: Classifications, medical applications, and future prospective. Biotechnology and applied biochemistry, 65(3), 497-508. K20- Metkar, S. K., & Girigoswami, K. (2019). Diagnostic biosensors in medicine?A review. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 17, 271-283.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Biyosensörlerin tanımını ve yapısını, temel ilke ve çalışma prensiplerini, uygulama alanlarını öğrenmeyi amaçlar.
    Dersin İçeriği Sensör ve biyosensörlerin tanımı, yapısı ve temel ilkeleri; Biyosensörlerin sınıflandırılması, avantajları ve genel uygulama alanları; Biyosensörlerin hazırlanması ve biyomateryalin immobilizasyon metotları; Biyosensörlerin performans kriterleri; Biyosensörlerde kullanılan transducer çeşitleri; Çevre, gıda, tıp ve biyokimya alanlarında biyosensörlerin kullanımı ve son gelişmeler
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Fen bilimleri kapsamında gerekli kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahiptir. Bilginin doğası, kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir. 5
    2 Alanı ile ilgili temel bilgilerini ve analitik düşünme yeteneğini kullanarak disiplinler arası çalışmalara katılır. 4
    3 Kimya alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirebilir, karmaşık problem ve konuları belirleyebilir ve analiz edebilir, tartışmalar yapabilir, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirir. -
    4 Alanı ile ilgili araştırmalar ve problemlerin çözülebilmesi amacıyla deney tasarlama, uygulamaya koyma, modern teknik cihazları kullanma, veri toplama ve sonuçları analiz etme becerisine sahiptir. -
    5 Kimya alanındaki uygulamalarda, karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretir. -
    6 Alanı ile ilgili çalışmaları yürütürken sorumlu olduğu kişi ve kurumları periyodik olarak bilgilendirir, elde ettiği bulguları ve ortaya çıkan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve gerektiğinde görsel sunum şeklinde ifade eder. -
    7 Alanı ile ilgili kuramsal ve uygulamaya dayalı eksikliklerini belirleyerek gelecek öğrenme süreçlerine yön verir. -
    8 Alanı ile ilgili yabancı kaynaklardan ihtiyaç duyduğu bilimsel bilgilere ulaşabilecek, bilgilerini güncelleyebilecek ve meslektaşlarıyla dünya çapında iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir. -
    9 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve bu yolla bilimsel kaynaklara erişir. -
    10 Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen verileri kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirerek yönetir. 5
    11 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir ve denetler. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster