Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Tahıllarda tohumluk üretiminin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi ve önemi
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
2
|
Sürdürülebilir tarımda tahıl tohumculuğunun önemi, tohumluk üretiminin temel ilkeleri
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
3
|
Tohumluk muhafazası
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
4
|
Tohumluk dağıtım ve ticaretinde temel ilkeler
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
5
|
Tohumlukların işlenmesi, depolanması ve pazarlanması
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
6
|
Uluslararası tohumluk ticaretinde temel kurallar
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
7
|
Uluslararası tohumluk ithalat ve ihracat ilkeleri, karantina önlemler
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
8
|
5553 sayılı tohumluk kanunu içeriği ve uygulama yönetmelikleri
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
9
|
Tohumluk kanunu uyarınca oluşturulan kurumlar, bitkiler ve dernekler, çalışma ilkeleri
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
10
|
Türkiye tohumculuğunda güncel durum, sorunlar ve çözümler
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
11
|
Buğday, arpa, çavdar yulaf ve Tritikalede tohumluk üretimi
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
12
|
Mısır bitkisi tohumluk üretimi
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
13
|
Çeltik bitkisi tohumluk üretimi
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
14
|
Tohumculukta sertifikasyon
|
K1-K2-K3-K4 ve D1-D2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan Kuşvuran
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1.Şehirali, S., 1997.Tohumluk ve Teknolojisi, Fakülteler Matbaası, Vefa-İstanbul.
K2. Sağsöz, S. 1995. Tohumluk Bilimi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:677, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 302, Ders Kitapları Serisi No: 54, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
K3.Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, Cilt I-II, TOTEM, Bornova-İzmir.
K4.FAO, 1961. Agricultural and Horticultural Seeds. Roma-İtalya.
|
Yardımcı Kitap
|
D1. Dersin sorumlu öğretim üyesine ait ders notları.
D2. Konu hakkında yayınlanmış güncel bilgi ve makaleler.
|
Dersin Amacı
|
Tahıllarda tohumlukların üretimi, muhafaza (depolama) dağıtım ve ticareti konusundaki güncel teknikleri öğretmek, ilgili ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesinde tohumculuk yapılması, ilgili birliklerin ve diğer organizasyonların yapıları, işlevleri ve Türkiyedeki konumlarını aktarılması.
|
Dersin İçeriği
|
Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi ve önemi, sürdürülebilir tarımda tahıl tohumculuğunun önemi, tohumluk üretiminin temel ilkeleri, tohumluk muhafazası, tohumluk dağıtım ve ticaretinde temel ilkeler, tohumlukların işlenmesi, depolanması ve pazarlanması, uluslararası tohumluk ticaretinde temel kurallar, uluslararası tohumluk ithalat ve ihracat ilkeleri, karantina önlemler, 5553 sayılı tohumluk kanunu içeriği ve uygulama yönetmelikleri, tohumluk kanunu uyarınca oluşturulan kurumlar, bitkiler ve dernekler, çalışma ilkeleri, türkiye tohumculuğunda güncel durum, sorunlar ve çözümler, buğday, arpa, çavdar yulaf ve tritikalede tohumluk üretimi, mısır bitkisinde tohumluk üretimi, çeltik bitkisinde tohumluk üretimi, tohumculukta sertifikasyon
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Tarım ve Yaşam Bilimleri kapsamına giren bilim dallarında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile yeni bilgilere ulaşır.
|
-
|
2
|
Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
|
-
|
3
|
Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmasını disiplinler arası çalışmalarda yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir.
|
-
|
4
|
Akademik kariyerinde kendini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazanır.
|
3
|
5
|
Çok disiplinli çalışmalarda görüşlerini diğer uzmanlar ile paylaşabilir, onların görüşlerini anlayabilir ve değerlendirebilir.
|
-
|
6
|
Bir problemi, bağımsız olarak tanımlayabilme, çözüm yöntemleri önerebilme, bunları uygulayabilme ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazanır.
|
4
|
7
|
Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir.
|
-
|
8
|
Girişimcilik ve yenilikçilik gerektiren konularda çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Tarım ve Yaşam Bilimleri alanının gerektirdiği güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak bilimsel kaynaklara ulaşabilir.
|
4
|
10
|
Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
|
-
|
11
|
Programın eğitim dilinde ileri düzeyde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir.
|
-
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak Tarım ve Yaşam bilimleri alanındaki bilgileri izler, sözlü ve yazılı iletişim kurabilir.
|
-
|
13
|
Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonelce davranır.
|
-
|
14
|
Çevreyi ve doğal kaynakları korumayı ve bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi kazanır.
|
-
|