ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tarımsal Sulamada Tuzluluk Yönetimi TYB548 GÜZ-BAHAR 3+0 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Suyun genel özelliklerini, su kalitesine etki eden etmenleri tanımlar.
    2-Su kalitesinin toprak ve bitki üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olur.
    3-Sulama suyu kalitesini belirlemede kullanılan temel analizleri yapar ve analiz sonuçlarını değerlendirir.
    4-Sulama suyu raporunu hazırlar, sonuçlarını yorumlar, ve önerilerde bulunur.
    5-Tuzlu sulama koşullarında ortaya çıkabilen sorunlar ve çözüm yolları hakkında genel bilgileri öğrenir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2022448
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2012222
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012424
    Diğer 2011616
    Toplam İş Yükü(Saat)   180
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Suyun önemi, sulama suyu kalitesi ve tuzluluk ile ilgili kavramlar Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 1
    2 Suyun genel özellikleri, su kalitesine etki eden etmenler Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 2
    3 Tuzlu suların kalite özellikleri ve tuzlu suların sınıflandırılması Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 5
    4 Bitki, su ve toprak tuzluluğu ilişkileri Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 7
    5 Tuzluluğun bitki gelişmesine etkileri Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 8
    6 Sulama suyu analizleri ve sınıflaması, sulama suyu kalitesinin belirlenmesinde dikkate alınan ölçütler, sulama suyu analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 5
    7 Toprakta ve bitki kök bölgesinde su-tuz dengesi Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 7
    8 Tuzluluk sorunu ve giderilmesi Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 8
    9 Yıkama gereksinimi ve yıkama zamanı Tuncay, H., 1994 Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 512 Bölüm 7
    10 Su kalitesinin bitki besin maddeleri alınımına etkisi Tuncay, H., 1994 Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 512 Bölüm 7
    11 Çevre korumaya yönelik yönetim prensipleri Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 9
    12 Tuzlu suların sulamada kullanım olanakları Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 9
    13 Tuzlu suların sulamada kullanımına ilişkin örnekler Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 9
    14 Değerlendirme ve tartışma; Türkiye?de tuzlu su ve toprakların iyileştirilmesinde uygulanacak yönetim sorunları ve çözüm önerileri Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. A Ü Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196 Bölüm 8,9
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr.Üyesi Bekir CENGİL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğr.Üyesi Bekir CENGİL
    Kaynaklar 1. Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1196, Ankara 2. Tuncay, H., 1994. ?Su Kalitesi?. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 512, İzmir.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Su kalitesinin, toprak ve bitki üzerindeki etkileri ile tuzlu suların sulamada kullanımı hakkında mesleki bilgi ve deneyim kazandırmak.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Tarım ve Yaşam Bilimleri kapsamına giren bilim dallarında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile yeni bilgilere ulaşır. 5
    2 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 5
    3 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmasını disiplinler arası çalışmalarda yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir. 4
    4 Akademik kariyerinde kendini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazanır. 5
    5 Çok disiplinli çalışmalarda görüşlerini diğer uzmanlar ile paylaşabilir, onların görüşlerini anlayabilir ve değerlendirebilir. -
    6 Bir problemi, bağımsız olarak tanımlayabilme, çözüm yöntemleri önerebilme, bunları uygulayabilme ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazanır. 5
    7 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. 4
    8 Girişimcilik ve yenilikçilik gerektiren konularda çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olur. 4
    9 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanının gerektirdiği güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak bilimsel kaynaklara ulaşabilir. 4
    10 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 5
    11 Programın eğitim dilinde ileri düzeyde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir. -
    12 Bir yabancı dili kullanarak Tarım ve Yaşam bilimleri alanındaki bilgileri izler, sözlü ve yazılı iletişim kurabilir. -
    13 Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonelce davranır. -
    14 Çevreyi ve doğal kaynakları korumayı ve bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi kazanır. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster