ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kromatografik Ve Spektroskopik Analiz Teknikleri Ve Uygulamaları TYB587 GÜZ-BAHAR 2+1 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Enstrümental gıda analizlerinin amaç ve kapsamını özetler.
    2-Kromatografik analiz tekniklerini tartışır.
    3-Spektroskopik analiz tekniklerin uygular.
    4-Termal analiz yöntemleri hakkında bilgi verir.
    5-Meslek hayatlarında karşılaşacakları cihazlarda uygulama yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14684
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 2014114
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   180
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Spektroskopi: ışığın absorpsiyonu (atomik ve moleküler absorpsiyon) ve emisyonu,
    2 Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası
    3 Floresans spektroskopisi
    4 FTIR
    5 Atomik Absorpsiyon ve Emisyon Spektrofotometresi: Enerji seviye diyagramları, Alevde atomik absorpsiyon, Atomik absorpsiyon cihazının kısımları ve AAS nin gıda analizlerindeki uygulamaları
    6 Kütle spektroskopisi
    7 İnce Tabaka Kromatografisi: Polarlık ve kromatografideki önemi, Adsorbanta ilave edilen maddeler, İTK nin uygulanışı, İTK nin gıda analizlerindeki uygulamaları
    8 Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri
    9 Kolon Kromatografisi ve Elektroforez
    10 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler
    11 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Uygulamaları
    12 Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları
    13 Termal analiz yöntemleri
    14 Diğer Enstrümantal analiz yöntemleri: Jel filtrasyon kromatografisi, Süperkritik akışkan Kromatografisi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu YRD.DOÇ.DR.BARAN ÖANL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Nobel Yayınevi, 2. Baskı, (2010). Hışıl, Y., Enstrümental Gıda Analizleri (3 cilt birarada Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7, (2011). Hışıl, Y., Enstrümental Gıda Analizleri Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:3 ,(2010). Skoog, D.A., Holler, F.J., Crouch, S.R., Principles of instrumental analysis, Thomson Brooks/Cole,(2006).
    Yardımcı Kitap Ötleş, S. (editor), Handbook of food analysis instruments, CRC Press, NYK, (2009).
    Dersin Amacı Öğrencilere enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.
    Dersin İçeriği Maddelerin tayin ve teşhisine yönelik analiz yöntemlerin prensiplerinin verilmesi ve ilgili cihazlarda laboratuarda uygulama yaptırılması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Tarım ve Yaşam Bilimleri kapsamına giren bilim dallarında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile yeni bilgilere ulaşır. 4
    2 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 5
    3 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmasını disiplinler arası çalışmalarda yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir. 3
    4 Akademik kariyerinde kendini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazanır. 3
    5 Çok disiplinli çalışmalarda görüşlerini diğer uzmanlar ile paylaşabilir, onların görüşlerini anlayabilir ve değerlendirebilir. 3
    6 Bir problemi, bağımsız olarak tanımlayabilme, çözüm yöntemleri önerebilme, bunları uygulayabilme ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazanır. 5
    7 Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. -
    8 Girişimcilik ve yenilikçilik gerektiren konularda çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olur. 3
    9 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanının gerektirdiği güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak bilimsel kaynaklara ulaşabilir. 3
    10 Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 5
    11 Programın eğitim dilinde ileri düzeyde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir. 3
    12 Bir yabancı dili kullanarak Tarım ve Yaşam bilimleri alanındaki bilgileri izler, sözlü ve yazılı iletişim kurabilir. 3
    13 Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonelce davranır. -
    14 Çevreyi ve doğal kaynakları korumayı ve bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi kazanır. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster