ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Görsel Peyzaj Kalitesi Değerlendirme Yöntemleri PEY502 GÜZ-BAHAR 2+2 Üniversite S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Görsel peyzaj kalitesi ile ilgili kavramları açıklar.
    2-Görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesi konusunda yapılan bilimsel çalışmaları irdeleyerek özetler.
    3-Görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesinde temel alınan yaklaşımları kavrar.
    4-Görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesi kapsamında yapılması gereken yöntemleri örnek çalışma alanında uygular ve değerlendirerek özetler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje3013030
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   187
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,23 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Estetik değer, peyzaj estetiği, manzara güzelliği, peyzaj kalitesi, görsel kalite, görsel peyzaj kalitesi ve değerlendirmesi kavramları K1: Peyzaj değerlendirmesi: Genel bakış konusu okunmalıdır. K2: Bölüm 1, Bölüm 2 ve Bölüm 3 okunmalıdır.
    2 Görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesi konusunda yapılan bilimsel çalışmaların analizi K1: Peyzaj değerlendirmesi: Manzara güzelliği tahmin modeli konusu okunmalıdır. K2: Bölüm 4 ve Bölüm 5 okunmalıdır.
    3 Görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesinde temel alınan yaklaşımlar K1: Peyzaj değerlendirmesi: Manzara güzelliği tahmin yönteminin uygulaması konusu okunmalıdır. K2: Bölüm 6 ve Bölüm 7 okunmalıdır.
    4 Görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesinde temel alınan yaklaşımlar K1: Manzara güzelliği tahmin yönteminin test edilmesi konusu okunmalıdır. K2: Bölüm 6 ve Bölüm 7 okunmalıdır.
    5 Çalışma alanının belirlenmesi ve alana ilişkin incelenmesi gereken değişkenlerin saptanması K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır.
    6 Anket formunun oluşturulması K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır.
    7 Çalışma alanında fotoğraf çekimi Alan çalışması için ön hazırlık
    8 Ankette kullanılacak fotoğrafların seçimi K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır. K2: Bölüm 8 okunmalıdır.
    9 Anketlerin uygulanması Anket formlarının hazırlanması
    10 Kullanıcı anketlerine ilişkin araştırma bulgularının ortaya koyulması K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır.
    11 Uzman anketlerine ilişkin araştırma bulgularının ortaya koyulması K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır.
    12 Kullanıcı grubu ve uzman grubu anketlerinin ilişkilendirilmesi K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır.
    13 Anketlerin değerlendirilmesi K1: Kullanıcı, ilgi ve profesyonel grup testleri ile metodolojisinin bazı uzantıları konuları okunmalıdır.
    14 Ödev sunumları Sunumun hazırlanması
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof.Dr. Nazan KELEŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Daniel, T.C., Boster, R.S., 1976. Measuring Landscape Esthetics: The Scenic Beauty Estimation Method, USDA Forest Service Research Paper RM- 167, Rocky Mountain Forest and Range Experiment Station Forest Service, U.S. Department of Agriculture, May 1976, 69 p. 2. Wilson, S.R., 2005. Guidelines for Landscape and Visual Impact Assessment. The Landscape Institute with the Institute of Environmental Management & Assessment. Second edition. This edition published in the Taylor and Francis e-Library, London and New York.
    Yardımcı Kitap 1. Ak, M.K., 2013. Visual Quality Assessment Methods in Landscape Architecture Studies. Advances in Landscape Architecture. Chapter 11. Edited by Murat Özyavuz. ISBN 978-953-51-1167-2, Published by InTech, Croatia. pp: 279-290. 2. Kuter, N., Aytaş, İ., 2013. Görsel Peyzaj Kalitesinin Değerlendirilmesinde Kullanılan Yöntemler. Peyzaj Mimarlığı 5. Kongresi, 14-17 Kasım 2013, Adana, s: 737-753.
    Dersin Amacı Görsel peyzaj kalitesinin belirlenmesi ve değerlendirmesinde kullanılan teori ve yaklaşımlar ile bu yaklaşımlar çerçevesinde geliştirilen yeni yöntemleri irdelemektir.
    Dersin İçeriği Estetik değer, peyzaj estetiği, manzara güzelliği, peyzaj kalitesi vb. gibi görsel peyzaj kalitesi ile ilgili kavramlar ile görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesinde temel alınan yaklaşımları içermektedir.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster