Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Taşınım olayları hakkında genel bilgi verme
|
K1-BÖLÜM 1
|
2
|
Difüzyon kavramı ve Fick yasası
|
K1-BÖLÜM 6
K3-BÖLÜM 21
|
3
|
Gazlarda moleküler difüzyon
|
K1-BÖLÜM 6
K3-BÖLÜM 21
|
4
|
Sıvılarda moleküler difüzyon
|
K1-BÖLÜM 6
K3-BÖLÜM 21
|
5
|
Biyolojik çözeltiler ve jellerde moleküler difüzyon
|
K1-BÖLÜM 6
|
6
|
Katılarda moleküler difüzyon, Gözenekli katılarda moleküler difüzyon
|
K1-BÖLÜM 6
K3-BÖLÜM 21
|
7
|
Geçirgenlik eşitlikleri, geçirgenliği etkileyen faktörler
|
K1-BÖLÜM 6
|
8
|
Yatışkın olmayan difüzyon
|
K3-BÖLÜM 22
|
9
|
Yatışkın olmayan ısı transferi
|
K1-BÖLÜM 5
K3-BÖLÜM 15
|
10
|
Sorpsiyon izotermleri
|
K2-BÖLÜM 4
K3-BÖLÜM 30
YK1
|
11
|
Sorpsiyon izotermleri (devamı)
|
K2-BÖLÜM 4
K3-BÖLÜM 30
YK1
|
12
|
Kurutma, Osmotik Kurutma
|
K2-BÖLÜM4
K3-BÖLÜM30
YK1
|
13
|
Evaporasyon
|
K1-BÖLÜM 8
K3-BÖLÜM25
|
14
|
Mikroorganizmaların ölüm kinetiği
|
K2-BÖLÜM 9-9.3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1 Geankoplis, C. J. (1993). Transport Processes and Unit Operations. Third ed., Prentice-Hall International, New Jersey.
K2 Cemeroğlu, B. (2005). Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara.
K3 Şahin, S., Şumnu S. G., Hamamcı, H., İşçi, A., Şakıyan, Ö. (2016) Fluid flow, heat and mass transfer in food systems, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1 Singh, R.P., Heldman, D.R. (2015). Gıda Mühendisliğine giriş, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Gıda mühendisliğinde uygulanan temel işlemler ile ısı ve kütle transferi ilişkilerinin analiz edilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
-
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçme ve kullanma
|
4
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma
|
3
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olma
|
2
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma
|
5
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilme
|
-
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilme
|
-
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanma, disiplinler arası bilgileri edinme ve bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanma
|
-
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürme
|
3
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama
|
4
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilme ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkında olma
|
-
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme
|
-
|