Week
|
Topics
|
Study Metarials
|
1
|
Definition and basic principles of extraction
|
R 1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 2, R 3 Bölüm 3
|
2
|
Precipitation, digestion, centrifugation
|
R 1 Bölüm 4, R2 Bölüm 2, R 3 Bölüm 3, YK 1.
|
3
|
Soxhlet extraction
|
R 1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 2, R 3 Bölüm 3
|
4
|
Liquid-liquid extraction, liquid-solid extraction
|
R 1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 2, R 3 Bölüm, 3 AR 1.
|
5
|
Lyophilization
|
R1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 2, R 3 Bölüm 3
|
6
|
Sonication
|
R 1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 2, R 3 Bölüm 3, AR 1.
|
7
|
Membrane extraction, dialysis, ultrafiltration
|
R 1 Bölüm 9, R 2 Bölüm 7, R 3 Bölüm 6, AR 2.
|
8
|
Supercritical fluid extraction
|
R 1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 3, R 3 Bölüm 3, AR 2.
|
9
|
Pressurized liquid extraction, water vapor distillation extraction
|
R 1 Bölüm 4, R 2 Bölüm 2, R 3 Bölüm 3, AR 1.
|
10
|
Microwave assisted extraction
|
R 1 Bölüm 5, R2 Bölüm 3, R 3 Bölüm 3, AR 2.
|
11
|
Ultrasound assisted extraction
|
R 1 Bölüm 5, R 2 Bölüm 3, R 3 Bölüm 4
|
12
|
Solid-phase micro extraction
|
R 1 Bölüm 6, R 2 Bölüm 5, R 3 Bölüm 8, AR 1, AR 2.
|
13
|
Headspace techniques
|
R 1 Bölüm 6, R 2 Bölüm 5, R 3 Bölüm 8, AR 1, AR 2.
|
14
|
Column chromatography, derivatization, internal standard addition
|
R 1 Bölüm 6, R 2 Bölüm 5, R 3 Bölüm 8, AR 1, AR 2.
|
Prerequisites
|
-
|
Language of Instruction
|
Turkish
|
Responsible
|
Dr. Seda ÖZGEN
|
Instructors
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Seda Özgen
|
Assistants
|
-
|
Resources
|
R 1. Baysal T., İçier F., 2010, Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Yayınları.
R 2. Yetim H., Çam M., 2009, Enstrümental Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, no: 175.
R 3. Hışıl, Y., 2011, Enstrümental Gıda Analizleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7, 3.
|
Supplementary Book
|
AR 1. Cemeroğlu, B., 2010, Gıda Analizleri, Nobel Yayınevi, 2. Baskı, .
AR 2. Yetim H., Kesmen Z., Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Ders Yayınları, no:163.
|
Goals
|
Principles of solubility and introduction of solvents and explanation of equilibrium in solvent extraction. Traditional extraction methods, introduction and comparison of newly developed extraction methods.
|
Content
|
Introduction to Extraction. Theory of extraction. Liquid-liquid extraction. Solid-liquid extraction. Supramolecular solvent extraction. Analytical application of extraction methods.
|
|
Program Learning Outcomes |
Level of Contribution |
1
|
Selecting and using the publications, books and methods necessary for scientific research.
|
3
|
2
|
Effective a foreign language eto follow the international literature on field.
|
2
|
3
|
Ability to design experiments, conduct experiments, analyze and interpret the results of experiments.
|
2
|
4
|
Ability to identify, define and solve engineering problems
|
-
|
5
|
Ability to contact research independently or as a member of a team.
|
-
|
6
|
To be able to transfer the knowledge in the field by using the necessary techniques and devices in the field of Food Engineering.
|
3
|
7
|
Using scientific methods in the field of Food Engineering,an ability to acquiring interdisciplinary knowledge, analyzing and synthesizing this knowledge and using it with a sense of scientific, social and ethical responsibility.
|
3
|
8
|
To learn the basic current information about the field and to present an opinion about the innovations that will provide improvement in this field.
|
-
|
9
|
Define and formulate problems releated to the field, develop methods to solve and apply innovative methods in solutions.
|
2
|
10
|
Knowing the social, enviromental, health,safety legal aspects of engineering practices,project management and
business life practices and being aware of the constrains they impose on engineering practices.
|
-
|
11
|
Observing social, scientific and ethicalvaluesin the stages of data collection, interperetation, annoucement and in all professional activities.
|
-
|