ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Analizlerinde Gelişmiş Ekstraksiyon Teknikleri ve Uygulamaları GMÜ530 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Ekstraksiyon işlemlerini tanımlayabilme, dayandıkları ilkeleri ve aralarındaki farkları açıklar.
    2-Bir matriksten ayrılması istenen bir bileşen için hangi ekstraksiyon yönteminin daha uygun olacağını açıklar.
    3-Ekstraksiyon işlemi için uygun olan reaktifi, çözücüyü, cihazı ve metodu seçer.
    4-Süperkritik akışkan ekstraksiyonu, başınçlı solvent ekstraksiyonu, başınçlı su ekstraksiyonu, membran destekli solvent ekstraksiyonu, katı faz ekstraksiyonu, mikrodalga destekli solvent ekstraksiyonu, ultrason destekli solvent ekstraksiyonu, vurgulu elektrik alan destekli solvent ekstraksiyonunun prensiplerini ve mekanizmalarını özetler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler5023060
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   184
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,13 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Ektraksiyonun tanımı ve temel prensipleri K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3
    2 Çöktürme, özümseme (digestion), santrifüjleme K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3, YK 1.
    3 Soxhlet ekstrasiyonu K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3
    4 Sıvı-sıvı ekstraksiyonu, sıvı-katı ekstraksiyonu K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm, 3YK 1
    5 Liyofilizasyon K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3
    6 Sonikasyon K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3, YK 1
    7 Membran ekstraksiyonu, diyaliz, ultrafiltrasyon K 1 Bölüm 9, K 2 Bölüm 7, K 3 Bölüm 6, YK 2
    8 Süperkritik akışkan ekstraksiyonu K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 3, K 3 Bölüm 3, YK 2
    9 Basınçlı sıvı ekstraksiyonu, su buharı distilasyonu ekstraksiyonu K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3, YK 1.
    10 Mikrodalga destekli ekstraksiyon K 1 Bölüm 5, K 2 Bölüm 3, K 3 Bölüm 3, YK 2.
    11 Ses dalgaları destekli ekstraksiyon K 1 Bölüm 5, K 2 Bölüm 3, K 3 Bölüm 4
    12 Katı-faz mikro ekstraksiyon K 1 Bölüm 6, K 2 Bölüm 5, K 3 Bölüm 8, YK 1, YK 2
    13 Tepe boşluğu (Headspace) teknikleri K 1 Bölüm 6, K 2 Bölüm 5, K 3 Bölüm 8, YK 1, YK 2
    14 Kolon kromatografisi, türevlendirme, iç standart ekleme K 1 Bölüm 6, K 2 Bölüm 5, K 3 Bölüm 8, YK 1, YK 2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Seda Özgen

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K 1. Baysal T., İçier F., 2010, Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Yayınları. K 2. Yetim H., Çam M., 2009, Enstrümental Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, no: 175. K 3. Hışıl, Y., 2011, Enstrümental Gıda Analizleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7, 3.
    Yardımcı Kitap YK 1. Cemeroğlu, B., 2010, Gıda Analizleri, Nobel Yayınevi, 2. Baskı, . YK 2. Yetim H., Kesmen Z., Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Ders Yayınları, no:163.
    Dersin Amacı Çözünürlüğün prensipleri ve çözücülerin tanıtılması ve kstraksiyonunda dengenin anlatılması . Geleneksel ekstraksiyon yöntemleri, yeni gelişen ekstraksiyon yöntemlerinin tanıtılıp karşılaştırılması.
    Dersin İçeriği Ekstraksiyonun tanımı ve temel prensibi, katı-sıvı, sıvı -sıvı ekstraksiyon yöntemleri ve ileri teknoloji ekstraksiyon yöntemlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçme ve kullanma 3
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma 2
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olma 2
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma -
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilme -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilme 3
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanma, disiplinler arası bilgileri edinme ve bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanma 3
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürme -
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama 2
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilme ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkında olma -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster