ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Baharat Bilimi ve Teknolojisi GMÜ522 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Baharatların özelliklerini açıklar
    2-Baharatları gıda endüstrisinde kullanır
    3-Ham baharatları paketlenmiş ürüne işler
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30000
    Proje2016060
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   170
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,67 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Giriş, tanımlar, baharat ticareti K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    2 Baharatların fonksiyonel özellikleri ve sınıflandırılması K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    3 Baharatların kalite kriterleri, ASTA ve ESTA K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    4 Baharatların genel bileşim unsurları K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    5 Uçucu yağlar ve elde edilme yöntemleri K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    6 Baharatların işlenmesi K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    7 Baharatların işlenmesi K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    8 Baharatların sterilizasyonu, fumigasyonu ve ışınlanması K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    9 Oleorezinler K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    10 Kekik, kırmızıbiber, karabiber, hardal K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    11 Karanfil, defne, tarçın, kakule K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    12 Nane, kimyon, safran, zencefil, K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    13 Dereotu, fesleğen, biberiye, haşhaş, K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    14 Sumak, rezene, vanilya, sarımsak K1. İlgili bölüm K2. İlgili bölüm
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Hüdayi ERCOŞKUN
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr Hüdayi Ercoşkun

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Akgül A, 1993. Baharat Bilim ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara 2. Baydar H, 2017 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Nobel Yayınevi, Ankara
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Baharat üretimi süreçleri; kalite kriterleri baharatların fonksiyonları, antioksidant-antimikrobiyal özellikleri, oleoresinler ve belli başlı baharatlar hakkında bilgi edinmek
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. -
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 2
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. -
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur. -
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. -
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 5
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 5
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. -
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster