ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Karşılaştırmalı Ormancılık Hukuku ORM627 GÜZ 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türk Orman Hukukunu sistematik bir yaklaşımla analiz eder
    2-En az 9 ülkelerin orman yasalarını sistematik olarak kritiğini yapar
    3-Yabancı orman kanunlarını Türk orman kanunlarıyla sistematik olarak karşılaştırır
    4-Orman yasalarındaki boşlukları ve zayıflıkları analiz eder
    5-Mevzuat eksikliklerinin nasıl doldurulacağını ilişkin yeni yöntemler geliştirir
    6-Yasal boşluklardan kaynaklanan sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar geliştirir
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Üstüner BİRBEN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. 6831 sayılı Orman Kanunu K2. Fransız ve Alman orman kanunları K3. İngiliz orman kanunu ve Amerikan orman kanunları K4. Bulgaristan ve Romanya orman kanunları K5. Çin, Rusya ve Çek Cumhuriyeti orman kanunları K6. KÖPRÜLÜ, B., 1948. Türk Hukukunda Orman Mülkiyeti, Hukuk Fakültesi Mecmuası,Cilt XIV, sayı 3-4. K7. BİRBEN, Ü. 2011, Orman Mülkiyeti ve Kullanım Haklarının Gelişimi Üzerinde Karşılaştırmalı Hukuka Dayalı Bir Analiz (Doktora Tezi, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü) K8. AYANOĞLU, S., 1992, Ormanların Kamu Malları Arasındaki Yeri, Tanımı ve Kapsamı, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, 42(1-2);73-95. K9. AYANOĞLU, S., 1996. Türk Orman Rejimine Eleştirisel Bir Yaklaşım, İ.Ü.O.F.D.,Seri A, Cilt 46, Sayı 2, İstanbul. K10. COŞKUN, A.,A., 1998. Türkiye`de Ormanlardan Yararlanmanın Yasal Esasları, Orman Fakültesi Dergisi, (Doktora Tezi, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü) K11. COŞKUN,A., Elvan D., Herbst P., Turkish Forest Regime (Almancaya çevrilmiştir), Forstzeitung, 116 Jahrgang 10/05, 2005 K12. ATEŞ, T., 2010, Ormanların Hukuksal Durumu ve 2/B, Adalet Yayınevi, Ankara. K13. AYANOĞLU, S., 1986, Hukuksal Açıdan Orman Emlaki ve Orman Mülkiyetinin Temelleri, (Doktora Tezi, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü)
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Ormancılık hukukuna ilişkin konularda doktora çalışması yapan öğrencilere diğer ülkelerin yasalarını tanıtarak Türk Orman Yasası ile diğer ülkelerin yasalarını karşılaştırmak, yasamızın eksik yönlerini diğer ülkelerdeki farklılıkları ortaya koymak, gerektiğinde bu farklılıklardan yararlanarak mevcut sorunlarımızın çözümü için öneriler geliştirmek.
    Dersin İçeriği Türk orman hukukunun sistematik düzeni, orman tanımı, ormanların vasıf ve karakter bakımından ve mülkiyet ve idare bakımından sınıflandırılması, ormanların korunması, orman suçları ve yaptırımları, orman yangınları önlemleri, orman köylülerine tanınan haklar konularında gelişmiş ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelerdeki düzenlemelerin karşılaştırılması ve sonuçlarının tartışılması.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster