ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yapraklı Ağaç ve Çalıların Kışın Tanınması ORM630 GÜZ 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yaprakların nasıl döküldüğünü açıklayabilir.
    2-Tomurcuk, sürgün çeşitlerini öğrenir.
    3-Yaprak (sapı) izi özelliklerini bilir.
    4-Gövde kabuğu, lentisel özelliklerini bilir.
    5-Ülkemiz ormanlarında sık rastlanan bazı ağaç ve çalıların sürgün, tomurcuk, gövde kabuğu, eğer kışın varsa meyveleri ve kurumuş yaprakları ile tanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14684
    Ödevler204624
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011212
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011212
    Diğer 0248
    Toplam İş Yükü(Saat)   182
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,07 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Ülkemiz ormanlarında sık rastlanan, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilen bazı ağaç ve çalıların sürgün, tomurcuk, gövde kabuğu, eğer kışın varsa meyveleri ve kurumuş yaprakları ile tanıtılması Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    2 Yaprak dökülmesi Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    3 Tomurcuk, Tomurcuk çeşitleri, Tomurcuk dizilişleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    4 Sürgün, Sürgün çeşitleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    5 Günübirlik arazi-alan çalışması Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    6 Yaprak (sapı) izi, İletim demeti izi Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    7 Gövde kabuğu, lentisel Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    8 Ağaç ve çalıların kış durumları Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    9 Salix, Acer, Fraxinus, Aesculus, Catalpa cinslerinin tanı anahtarlarından yararlanılarak teşhisleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    10 Platanus, Liriodendron, Castanea, Tilia, Corylus, cinslerinin tanı anahtarlarından yararlanılarak teşhisleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    11 Günü birlik arazi-alan çalışması Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    12 Ulmus, Betula, Ostrya, Fagus, Morus, cinslerinin tanı anahtarlarından yararlanılarak teşhisleri, Cercis, Celtis, Carpinus Populus, Pterocarya cinslerinin tanı anahtarlarından yararlanılarak teşhisleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    13 Alnus, Liquidambar, Quercus, Juglans cinslerinin tanı anahtarlarından yararlanılarak teşhisleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    14 Philadelphus, Euonymus, Ligustrum, Sophora, Pistacia, Rhododendron, Pyrus, Berberis, Viburnum cinslerinin tanı anahtarlarından yararlanılarak teşhisleri Ders kitabının ilgili bölümlerinin önceden okunarak derse gelinmesi, derste işlenen konuların tekrar analizi ve konuyla ilgili diğer kaynakların araştırılması.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Serhat URSAVAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Araş. Gör. Gamze ERTUĞRUL
    Kaynaklar 1. Yaltırık, F. (1991). Bazı Yapraklı Ağaç ve Çalıların Kışın Tanınması, Ormancılık Eğitim ve Kültür Vakfı Yayın No: 5, İstanbul 2. Davis, P.H. (1965-1986). Flora of Turkey and The East Aegean Islands,Vol.1-10, at the University press, Edinburg.
    Yardımcı Kitap 1. Mamıkoğlu, N.G. (2008). Türkiye?nin Ağaçları ve Çalıları. Ofset Filmcilik ve Matbaacılık. İstanbul.
    Dersin Amacı Tomurcuk, sürgün ve diğer karakteristik özellikler yardımıyla Türkiye?deki bazı yapraklarını döken ağaç ve çalıların kışın tanınmasını öğrenmek
    Dersin İçeriği Yaprakların nasıl döküldüğü, Tomurcuk ve sürgün çeşitleri, yaprak (sapı) izi özellikleri, gövde kabuğu, lentisel özellikleri, ülkemiz ormanlarında sık rastlanan bazı ağaç ve çalıların sürgün, tomurcuk, gövde kabuğu, eğer kışın varsa meyveleri ve kurumuş yaprakları anlatılır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Temel bilimler ve mühendislik bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve yeni bilgiler edinebilme yöntemini öğrenmiş olmalı 4
    2 Edindiği bilgilerle ileri düzeyde ormancılık problemlerine uygun deneyler veya yöntemler tasarlayabilmeli, uygulayabilmeli ve sonuçlarını analiz edip yorumlayabilmeli 4
    3 Ülkenin ormancılık ve çevre sorunlarına, küresel, toplumsal ve ekosistem koşullarını da dikkate alarak çözüm üretebilmeli 1
    4 Ormancılık problemlerinin çözümüne yönelik olarak ileri düzeyde disiplinler arası bir yaklaşımla çözüme gidebilmeli 1
    5 Karşılaşılan ormancılık problemlerinin tespiti ve çözümü aşamasında, ileri düzeyde mesleki etik ve sorumluluk bilinci içerisinde hareket edebilmeli 4
    6 Tek ya da çok disiplinli çalışma gruplarında görev yapabilmeli ve etkin iletişim sağlayabilmeli 1
    7 Bilgi teknolojilerini ve bir yabancı dili ileri düzeyde etkin kullanma becerisine sahip olmalı 5
    8 Çağın getirdiği güncel ormancılık ve diğer ilgili alanlarındaki problemleri ileri düzeyde tanımlayabilmeli, kurgulayabilmeli ve çözebilmeli 1
    9 Ormancılık uygulamaları için gerekli teknikleri ve araçları ileri derecede kullanabilmeli 4
    10 Ormancılık faaliyetlerini ileri düzeyde üç boyutlu düşünmeli, yorumlayabilmeli, analiz ve sentez yapabilmeli 1
    11 Her türlü doğal kaynağı ve doğal olayları ileri düzeyde araştırıp etüt yapabilmeli ve rapor yazabilmeli 4
    12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini ileri derecede kavrayabilmeli ve bilgilerinin güncelliğini sağlayacak yöntemleri kullanabilmeli 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster