ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    PSİKOPATOLOJİ HPH511 GÜZ-BAHAR 3+0 Fakülte S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Uygulama alanında yetişkin psikopatolojilerini tanımlar.
    2-Davranışlar ve zihinsel süreçlerin nedenlerini açıklar.
    3-Davranışların ve zihinsel süreçlerin nasıl ölçülüp değerlendirildiği, özellikleri ve bu davranışlara / süreçlere yol açabilecek etmenleri özetler.
    4-Sınıflandırmanın temel özelliklerini ve süreçlerini anlatır.
    5-Vakalarda psikopatolojinin etiyolojisini ve seyrini farklı psikopatoloji kuramlarından yararlanarak tartışır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14684
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012222
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013434
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   182
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,07 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Ruhsal bozukluk kavramı ve tarihsel özet K1, K2
    2 Psikopatoloji kuramlar/ psikopatolojide güncel paradigmalar K1,K2,K4
    3 Tanı ve değerlendirme/ DSM-V tanı ve sınıflama sistemi K1, K5,YK1
    4 Duygudurum bozuklukları 1 K1, K2, K5,YK1
    5 Duygudurum bozuklukları 2 K1, K2, K5,YK1
    6 Anksiyete bozuklukları 1 K1, K2,K3
    7 Anksiyete bozuklukları 2 K1, K2, K3
    8 Obsesif Kompulsif ve ilişkili bozukluklar K1, K3, K4, K5
    9 Post travmatik stres bozukluğu K3,K5, YK1
    10 Şizofreni K1, K5, YK1
    11 Madde Bağımlılığı K2, K3, K4
    12 Yeme ve uyku bozuklukları K4, K5
    13 Cinsel bozukluklar K4, K5
    14 Kişilik bozuklukları K1, K3, K5, YK1
    Ön Koşul yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Gülendam Akgül Dr. Öğretim Üyesi Songül Kamışlı
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson, S. L. (2014). Abnormal psychology (12th ed.). John Wiley & Sons Inc. 2. Tuna, E., Öncül-Demir, Ö. (2020) DSM V`e Göre Anormal Psikolojisi, Nobel Basım Yayın Dağıtım 3. Oltmanns, T. F., & Neale, J. M. (2004). Anormal davranışlar psikolojisinde vaka çalışmaları. (İ. Dağ, Çev. Ed.). Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları. 4. Barlow, D. H., Durand V. M.(2012). Abnormal Psychology: An integrative Approach (6 ed.) Wadsworth, USA 5. Öztürk O, Uluşahin A (2015), Ruh Sağlığı ve Bozuklukları (13. baskı) Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul.
    Yardımcı Kitap 1. Köroğlu, E., (2019). Klinik Psikopatoloji (2. Bs), Hekimler Yayın Birliği Basım Yayın
    Dersin Amacı Bu dersin amacı, günümüzde geçerli olan temel yetişkin psikopatoloji tanı gruplarının farklı kuramlar çerçevesinden aktarılması ve psikopatolojinin nedenlerinin anlaşılması, psikopatolojiyi tetikleyen ve devam ettiren faktörlerin tartışılmasıdır.
    Dersin İçeriği Bu ders kapsamında DSM V baz alınmak üzere yetişkinlik dönemi için tanımlanan temel tanı grupları farklı kuramların etiyolojik bakış açıları çerçevesinde incelenir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, aile ve topluma kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri kullanarak psikiyatrik hemşirelik bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder. 2
    2 Ruhsal bozukluğu olan bireylerin tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna yönelik güncel bilgi, kavram ve ilkeleri geliştirir. 5
    3 Bireyi biyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel ve manevi yönleri ile bir bütün olarak değerlendirir. 2
    4 Psikiyatri hemşireliğine özgü bilgi ve becerilerini ruh sağlığı ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde çalışır. 4
    5 Psikososyal uygulama becerilerini ve psikiyatri hemşireliği alanında eğitim ve araştırma becerilerini geliştirir. 1
    6 Yürütülen bilimsel araştırmalarda alanındaki istatistik yazılımları etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, hesaplar ve yorumlar. 1
    7 Psikiyatri hemşireliğinin eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim alanlarında bilişim ve bakım teknolojilerini etkili kullanır. 1
    8 Ruh sağlığının daha ileri götürülmesine ilişkin ulusal ve uluslararası sağlık politikası çalışmalarına katkıda bulunur. 1
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster