Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Sağlık Hizmetleri Kavramı, Sınıflandırılması ve Özellikleri
|
K3 BÖLÜM-1
|
2
|
Politika ve Sağlık Politikaları ile İlgili Temel Kavramlar
|
K1 BÖLÜM-2,K5 BÖLÜM 2
|
3
|
Politika Belirleme ve Güç Teorileri
|
K5 BÖLÜM-4
|
4
|
Politik Yaklaşımlar ve Sağlık Hizmeti Sunum Sistemleri
|
K2 BÖLÜM-3
|
5
|
Ruh Sağlığı Hizmetleriyle ilgili Politikalar
|
K2 BÖLÜM-7, K6-BÖLÜM-2
|
6
|
Sağlığın Ekonomi-politiği
|
K3 BÖLÜM-5
|
7
|
Sağlık Politikalarını Belirleyen Dinamikler
|
K3 BÖLÜM-5
|
8
|
Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı
|
K4 BÖLÜM-6
|
9
|
Küreselleşme ve Sağlık Reformları
|
K2 BÖLÜM-1
|
10
|
Dünyada Sağlık Politikaları ve Sağlık Sistemleri
|
K4 BÖLÜM-2
|
11
|
Türkiye`de Sağlık Politikaları ve Yansımaları (Küreselleşme öncesi)
|
K2 BÖLÜM-3
|
12
|
Türkiye`de Sağlık Politikaları ve Yansımaları (Küreselleşme dönemi)
|
K3 BÖLÜM-6
|
13
|
Sağlık Politikaları Kapsamında Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliğini Doğrudan Etkileyen Yasal Düzenlemeler ve Yansımaları
|
K1 BÖLÜM-3
|
14
|
Ülkemizdeki Mevcut Sağlık Politikalarının Yansımalarına İlişkin Araştırma Önerisi Hazırlama ve Sunma
|
K5
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Satı DİL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Tatar Baykal, Ü., Türkmen, E. (2014). Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi. İstanbul: Akademi Basın ve Yayıncılık.
K2. Uyer, G., Kocaman, G. (2016). Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
K3. Ekici, D. (2013). Sağlık Bakım Hizmetinin Yönetimi. Ankara: Sim Matbaası.
K4. Sullivan, EJ., Decker, P. (2001). Effective Leadership and Management in Nursing. Nev Jersey: Prentice- Hall, Inc., Upper Saddle River.
K5. Budak, G.(2016). İşletme Yönetimi. Ankara: Atlas Akademik Basım yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti.
K6-Koç, S. (2016). Yönetici Hemşireliğe Giden Yolda Adım Adım. Ankara: Atlas Akademik Basım Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu ders, ruh sağlığı hizmetlerinin sunumunu ve finansmanını doğrudan ilgilendiren planlama ve kararları içeren sağlık politikalarının sağlık hizmetlerine ve toplumun ruh sağlığı düzeyine etkisini eleştirel olarak değerlendirmek için gerekli bilgi ve tutumu kazandırmayı amaçlamaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Ekonomide temel kavramlar, sağlığın ekonomi-politiği, sağlık politikalarını belirleyen dinamikler, üretim ilişkileri ve sağlık politikaları, küreselleşme ve sağlık reformları, Türkiye`de sağlık politikaları, sağlık hizmetleri örgütlenmesi, sağlık politikaları ve sağlık insan-gücü, sağlık hizmetlerinde örgüt kültürü, ülke örnekleri yer almaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, aile ve topluma kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri kullanarak psikiyatrik hemşirelik bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder.
|
2
|
2
|
Ruhsal bozukluğu olan bireylerin tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna yönelik güncel bilgi, kavram ve ilkeleri geliştirir.
|
3
|
3
|
Bireyi biyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel ve manevi yönleri ile bir bütün olarak değerlendirir.
|
3
|
4
|
Psikiyatri hemşireliğine özgü bilgi ve becerilerini ruh sağlığı ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde çalışır.
|
-
|
5
|
Psikososyal uygulama becerilerini ve psikiyatri hemşireliği alanında eğitim ve araştırma becerilerini geliştirir.
|
-
|
6
|
Yürütülen bilimsel araştırmalarda alanındaki istatistik yazılımları etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, hesaplar ve yorumlar.
|
-
|
7
|
Psikiyatri hemşireliğinin eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim alanlarında bilişim ve bakım teknolojilerini etkili kullanır.
|
-
|
8
|
Ruh sağlığının daha ileri götürülmesine ilişkin ulusal ve uluslararası sağlık politikası çalışmalarına katkıda bulunur.
|
5
|