ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Güvenliği ve Çevre CSY511 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda güvenliğinin önemini değerlendirir.
    2-Mikroorganizma ve sanitasyon ilişkisini tanımlar.
    3-Gıda kalıntılarını örneklendirir.
    4-Bir işletmede hijyen açısından dikkat edilmesi gereken hususları listeler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler2011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   167
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,57 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Bakteri kaynaklı gıda riskleri K2-Bölüm-4
    2 Virüs kaynaklı gıda riskleri K2-Bölüm-4
    3 Fungus kaynaklı gıda riskleri K1-Bölüm-7-10
    4 Protozoa kaynaklı gıda riskleri K2-Bölüm-4
    5 Gıdaların bileşiminde bulunan kimyasal tehlikeler K1-Bölüm-13
    6 Çevrede bulunabilen ve gıdalara karışabilen kimyasal tehlikeler K1-Bölüm-9
    7 Hayvansal gıdalarda kalıntı oluşumuna neden olan faktörler K1-Bölüm-14
    8 Gıdalarda veteriner ilaç kalıntıları K1-Bölüm-14
    9 Gıdalarda pestisit kalıntıları K1-Bölüm-13
    10 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve gıda güvenliği K1-Bölüm-6
    11 Gıda katkı maddeleri K1-Bölüm-16
    12 HACCP kavramı K2-Bölüm-13
    13 Çiftlikten sofraya gıda güvenliği K2-Bölüm-3
    14 Gıda mevzuatı K2-Bölüm-10
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe/İngilizce
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi İlker ŞİMŞEK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Püssa, T. (2014). Principles of Food Toxicology (2nd ed.). Taylor & Francis Group, New York. K2. Tayar, M., Yarsan, E. (2014). Veteriner Halk Sağlığı, Dora Basın Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin amacı; sağlıklı toplumların oluşmasında gıda güvenliğinin öneminin anlatılması, üretimden tüketime kadar olan zincir içerisinde gıdanın insan sağlığına zarar verecek organik ve inorganik zararlıları anlatır.
    Dersin İçeriği Gıda güvenliği konularını anlatır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir. 4
    2 Ekosisteme ait temel bileşenler hakkında bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir. -
    3 Çevre Sağlığı alanında elde edinilen bilgileri farklı disiplinler ile birleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 4
    4 Uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 3
    5 Çevre Sağlığı ile ilgili bilgileri eleştirel bir şekilde değerlendirir. -
    6 Çevre Sağlığı ile ilgili veri toplama, yorumlama, bilimsel etik değerleri göz önünde bulundurur. -
    7 Çevre Sağlığı alanı ile ilgili konularda iyileştirme stratejiler geliştirir ve yönetim planları hazırlar. -
    8 Disiplinler arası bireysel ve takım halinde çalışabilme ve sorumluluk alma becerisini kazanır. -
    9 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kurma tekniklerine hâkim olur. 3
    10 Alanı ile ilgili yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olur ve bu mevzuatları yorumlar. 5
    11 Alanı ile ilgili evrensel, toplumsal ve mesleki etik değerleri göz önünde bulundurur. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster