ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Bibliyografik Denetim BBY529 GÜZ-BAHAR 3+0 S 7
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bibliyografik denetim kavramını tanımlar, önemini ve neden gerekli olduğunu açıklar
    2-Dünyada ve ülkemizde bibliyografik denetimin gelişimini öğrenir
    3-Basılı ve elektronik yayınların derlenmesinde/denetiminde yaşanan gelişmeleri değerlendirir,
    4-Bibliyografik denetim konusundaki gelişmelerin bilgi hizmet ve merkezlerine etkisini tartışabilir
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2021530
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje2015050
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6016060
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   210
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     7 ---- (7)
    Dersin AKTS Kredisi   7
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Giriş ve Ders Tanıtımı
    2 Bibliyografik denetim araçları
    3 Dünyada bibliyografik denetimin tarihsel gelişimi
    4 Dünyada bibliyografik denetimin tarihsel gelişimi (Devam)
    5 Dünyada bibliyografik denetim çalışmaları
    6 Dünyada bibliyografik denetim çalışmaları (Devam)
    7 Ara Sınavlar/Dönem Ödevi / Proje Sunumu
    8 Türkiye?de bibliyografik denetimin Tarihsel Gelişimi
    9 Türkiye?de bibliyografik denetimin Tarihsel Gelişimi (Devam)
    10 Türkiye?de Bibliyografik denetim çalışmaları
    11 Türkiye?de Bibliyografik denetim çalışmaları (Devam)
    12 Türkiye?de Bibliyografik denetim çalışmaları (Devam)
    13 Basılı ve elektronik kaynakların bibliyografik denetim açısından karşılaştırılması
    14 Bibliyografik denetim konusundaki gelişmelerin bilgi hizmet ve merkezlerine etkisi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Buket CANDAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Acaroğlu, M. T. (1953). Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunumuzun ve Milli Bibliyografyamızın Islahı Meseleleri. TKDB, 2(2): 125-138. Acaroğlu, M. T. (1967). Derleme Kanununun Değiştirilmesi Çabaları. TKDB,16(1):36-46. Acaroğlu, T. (1970). Türkiye bibliyografyası bugün ne durumda? Türk Kütüphaneciliği, 2, 83-95. Acaroğlu, M. T. (1997). Türkiye`de ve dünyada derleme çalışmaları. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği. Acaroğlu, M. T. (1998). Türkiye?de ve Dünya?da ?Derleme? Çalışmaları: Düşün ve Sanat Eserleri Derleme Yasası (Tasarı). İstanbul, Türk Kütüphaneciler Derneği: 141- 148. Acaroğlu, M. T, Malcles, L. N. ve Lheritier, A. (2003). Batı?da ve Türkiye?de kaynakça tarihi. İstanbul: İletişim Yayınları. Akbulut, M. (1977). Bibliyografik denetimde uluslararası standartlar. Ankara: TKD. Anderson, D. (1974). Universal bibliographic Control a long term policy a plan for action. München: Verlag Dokumantation. Atılgan, D. (1987). Kataloglamada standartlaşma. Ankara: Türk Kütüphaneciliği, I, 2, 71-78. Atılgan, D. (1998). Türkiye bibliyografyasının başlangıcından bugüne kataloglama ve sınıflama açısından değerlendirilmesi. ?50. Kuruluş Yılında Ulusaldan Evrensele Türk Milli Kütüphanesi?: Sempozyum Bildirileri: 19- 21 Haziran 1996 Ankara içinde (ss. 64- 72). Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı. T.C.Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı, 1998. ss. 64-72. Aybas, O. (1967). Kütüphaneler arası işbirliği. Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği. Aybaş, T. (1970) Türkiye Bibliyografyası. Türk Kütüphaneciliği, 3, 169-185. Aybaş, O. T. (1979). Toplu kataloglar ve Türkiye uygulaması. Ankara: TÜRDOK. Aytaç, S. (2000). Elektronik bilgi kaynakları ve bibliyografik atıflar. Bilgi Dünyası, 1(2), 342-353. Aytek, E. (2001). Elektronik kaynakların bibliyografik kontrolü ve metadata. Bilgi Dünyası, 2(2), 188-205. Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu. (Kanun No: 2527). T.C. Resmî Gazete, (2527, 02 Temmuz 1934). Basma Yazı ve Resimleri Derleme Yönetmeliği. T.C. Resmî Gazete, (17465, 21 Eylül 1934). Baydur, G. (1959). Yazmaların fişlenmesinde faydalanılan el kitapları. Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni, 8, 4-16. Baydur, G. (1982). ?Evrensel Bibliyografik Denetim (UBC) ve Türkiye Bibliyografyası.? Yayınlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi , Ankara. Baydur, G. (2010). Değişim ve bibliyografik denetim. Türk Kütüphaneciliği, 24 (3). 526-532. Beadiguez, M. (1983). Retrospective National Bibliographies in the context of universal bibliographic control. IFLA Journal, 4, 309. Byrum, J. (2004). IFLA`s ISBD Programme: Purpose, Process, and Prospects. Bibliography of ISBD-related Publications. 19 Mayıs 2010 tarihinde http://www.loc.gov/loc/ifla/imeicc/source/ papers-byrum.pdf adresinden erişildi. Cesur, H. (1986). Bibliyografik denetim açısından Türkiye?de derleme olgusu. Yüksek lisans tezi. Ankara: Anakara Üniversitesi, 12?35. Crews, K. D. (1988) ?Legal Deposit in Four Countries: Laws and Library Services.?Law Library Journal,80(40):551-576. Cunbur, M. (1996). Türkiye?de derleme hizmetleri. ?50. Kuruluş Yılında Ulusaldan Evrensele Türk Milli Kütüphanesi?: Sempozyum Bildirileri: 19- 21 Haziran 1996 Ankara içinde (ss. 173-180). Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı. T.C.Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı, 1998. ss. 173-180. Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu. (Kanun No: 6279 ). T.C. Resmî Gazete, (28219, 22 Şubat 2012). Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu. (Kanun No: 5846). T.C. Resmî Gazete, (7981, 13 Aralık1951). Davinson, D. (1975). Bibliographic control. Yorks: Bingley. Hickey, D. (1980). Bibliographic control in teory. IFLA Journal, 6?3. 234. IFLA. (2010). International Standard Bibliographic Description (ISBD). IFLA. (2012). IFLA Professional statement on universal bibliographic control. http://www.ifla.org/publications/ifla-professional-statement-on-ubc International ISBN Agency. (2001). The international standard book number system. İnternational ISBN Agency, Berlin. http://www.nlg.gr/eggrafa/pdf/ISBNmanual.pdf Karataş, A. (1998). Milli kütüphanelerin işlevleri. 50. Kuruluş yılında ulusaldan evrensele Türk Millî Kütüphanesi (1946-1996) sempozyum (bildiriler) içinde (ss. 18-26). Ankara: Millî Kütüphane. Kargbo, J. A. (2007). Bibliographic control in Sierra Leone. International Information & Library Review, 39, 44-51. Özdemirci, F. (1998). Derleme sorunları ve bibliyografik kontrol komisyon raporu. IV. ulusal yayın kongresi: komisyon raporları: 16?19 Aralık 1998, Ankara. Ankara: Milli Kütüphane Başkanlığı, 1998. 81?97. Raux, H. F. (1952). Türkiye?nin bibliyografya alanındaki ihtiyaçlarının karşılanması ve Türk Milli Bibliyografya Enstitüsü (Z. Arsebük, Çev.). Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni, (2), 120-126. Sağlamtunç, T. (1998). 50. kuruluş yılında Millî Kütüphane ve derleme sorumluluğu. 50. Kuruluş yılında ulusaldan evrensele Türk Millî Kütüphanesi (1946-1996) sempozyum (bildiriler) içinde (ss. 214-232). Ankara: Millî Kütüphane. Sanalan, Ü. (1977). Bibliyografik denetim ve Türkiye. Doktora tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1977. Sefercioğlu, N. (1995). Türk dünyasında bibliyografik denetleme. Türk Kütüphaneciliği, 9(1), 42-48. Shera, J. (1951). Bibliographic organization. Chicago University, Chicago. Soysal, Ö. (1962). Bibliyografik Kontrol, Sebep ve Sonuçları. Kütüphaneciliğin Sesi, 2?3, 16?17. Soysal, Ö. (1983). Türkiye?de çagdaş bibliyografik-dokümanter hizmetlerin gelişimi. Ankara: DTCF Taner, S. (1981). Ulusal Bibliyografik Denetim Sorununa Bilişim Yaklaşımı: Bir Öneri Bilişim 180. TBD 3. Ulusal Bilişim Kurultayı, Ankara, 6?8 Nisan 1981. Türkiye Maarif Vekâleti. (1961). Kütüphaneler komitesi raporu. Ankara: Milli Eğitim Basımevi. Tonta, Y. (2003). Dijital hizmetlere ve kaynaklara erişim. B. Yılmaz (Yay. Haz.). PULMAN-XT Türkiye ulusal toplantısı sonuç raporu içinde (ss. 103-108). Ankara: ANKOS, Türk Kütüphaneciler Derneği.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu derste, bibliyografik denetimin amacı, önemi, neden gerekli olduğu, dünyada ve ülkemizde bibliyografik denetimin gelişimi, yasal düzenlemeler, basılı ve elektronik yayınların derlenmesinde/denetiminde yaşanan gelişmeler işlenmekte ve bibliyografik denetim konusundaki gelişmelerin bilgi hizmet ve merkezlerine etkisi üzerinde durulmaktadır.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilgi ve belge yönetimi alanında uzmanlık düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahiptir ve bunu geliştirir. 5
    2 Bağımsız ya da ekip üyesi olarak bilgi ve belge yönetimi alanındaki sorunları belirler, çözüm üretir, çözüme işlerlik kazandırır ve gerektiğinde uygular. 5
    3 Toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlere duyarlı olmayı sağlayarak sorunları doğru analiz eder ve bu doğrultuda mesleki perspektif geliştirir. 5
    4 Bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri konusunda ileri düzeyde bilgiye sahiptir. 5
    5 Bilgi ve belge yönetimi alanında analiz, yorumlama, değerlendirme becerilerini elde ederek, alan yazınına katkı sağlayacak bilimsel araştırma ve projeler yapar. 5
    6 Bilgi ve belge yönetimi alanı ile ilgili araştırmaların bütün süreçlerinde toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır, bilgi ve yeteneklerini bilimsel ve toplumsal katkı için kullanır. 5
    7 Bilgi ve belge yönetimi alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenme gereksinimlerini yönlendirir. 5
    8 Bilgi ve belge yönetimi alanındaki ulusal ve uluslararası yayınları ve gelişmeleri takip ederek disipline yönelik bilgi ve becerilerini geliştirir. 3
    9 İnterdisipliner çalışmalara katılarak, alanı ile ilgili bilgiler ile diğer disiplinlere ait bilgileri birleştirerek etkili şekilde kullanır. 3
    10 Bilgi ve belge yönetimi alanında araştırma yapan yerli ve yabancı araştırmacılar veya ilgili kurumlarla bağlantı kurarak, bilgi ve görgüsünü dünya çapında geliştirmeyi hedefler. 3
    11 Sistematik düşünme yetenek ve kapasitesini geliştirir. 4
    12 Araştırma sonuçlarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır ve paylaşır. 5
    13 İletişim ve bilgi teknolojilerine yönelik ürün, sistem ve modellerini tanıyarak, doğru ve yerinde kullanır. 3
    14 Bilgi ve belge yönetimi lisans eğitimi ile elde etmiş olduğu bilgileri, yüksek lisansta seçeceği çalışma alanı ile derinleştirir. 5
    15 Alanı ile ilgili olarak daha ileri düzeyde gerçekleşecek doktora eğitimi için ön hazırlık sağlar. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster