|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi H. Şirin AK
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
Türker, Y. (2004). Erk ile Erkek. Toplum ve Bilim, 101, 8-10.
Bozok, M. (2011). Soru ve Cevaplarla Erkeklikler. İstanbul: SOGEP.
Sancar, S. (2009). Erkeklik: İmkânsız İktidar ?Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler. İstanbul: Metis Yayınları.
Akis, Y. (2007). Erkeklik Çalışmaları Feminizmden Ayrı Tutulabilir mi? KaosGL, 32, 20-21.
|
|
Yardımcı Kitap
|
Bozok, M. (2009). Feminizmin Erkekler Cephesindeki Yankısı: Erkekler ve Erkeklikler Üzerine Eleştirel İncelemeler. Cogito, 58, 269-284. Connell, R. W. (1998 [1987]). Toplumsal Cinsiyet ve İktidar: Toplum, Kişi ve Cinsel Politika. C. Soydemir (çev.). İstanbul: Ayrıntı. ss. 69-99 Kimmel, M. S. (1994). ?Homofobi Olarak Erkeklik: Toplumsal Cinsiyet Kimliğinin İnşasında Korku, Utanç ve Sessizlik?. (Çev. M. Bozok). fe dergi, 5(2), 92-107.
|
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, evrensel kategorilerden ziyade farklı sosyo-kültürel bağlamlara ilişkin farklı erkeklik tanımlamalarını ve bu yöndeki tartışmaları karşılaştırmalı biçimde analiz etmektir.
|
|
Dersin İçeriği
|
Erkeklik kavramına ilişkin teorik yaklaşımlar -Cinsiyetlendirilmiş sosyal düzenin erkek davranışlarına etkisi -Erkeğin erkeğe, kadına ve farklı sosyal durumlara ilişkin sosyo-kültürel algısı -Erkek ve beden -Erkek ve güç -Erkeğin sosyal rolleri -Erkek cinselliği
|