ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Ormancılıkta Coğrafi Bilgi Sistemleri ORM204 BAHAR 2+2 Fakülte Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yapılarını ve yazılımlarını kavrar
    2-CBSde temel ormancılık çalışmalarına yönelik analiz yapar
    3-CBSde çeşitli amaçlara uygun yapılan analizleri raporlar ve sunum yapar
    Ön Koşul Ormancılıkta Ölçme ve Harita Bilgisi
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Semih KUTER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Yomralıoğlu, T. (2000). Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar, Seçil Ofset, 1. Baskı, İstanbul.
    Yardımcı Kitap 1-Ertuğay, K. (2003). itfaiye Erişebilirliğinin CBS kullanarak ölçme ve değerlendrimesi: Ankara Çankaya ilçesi alan çalışması, Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E.A.B.D., Ankara 2- Kemeç S., Düzgün Ş. (2006). Sosyo-Demografik Yapıdaki Mekansal Değişimlerin,. Mekansal Regresyon Teknikleri ile Analizi: Eskişehir (2002) Genel Seçim Örneği?, İstanbul Teknik Üniversitesi 1. Ulusal Uzaktan Algılama - CBS Çalıştay ve Paneli, İstanbul, Türkiye 3- Sağlam, A., (2005). Çanakkale Savaşları için bir CBS geliştirilmesi Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E.A.B.D., Ankara 4- Erener, G. Sarp , H.S.B. Düzgün (2008). Hücre Tabanlı Heyelan Duyarlılık Haritalarının Oluşturulması, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi I. CBS Günleri Sempozyumu, 19-21 Kasım, Ankara 5- Emrah Söylemez (2007). CBS-Destekli Arama Teorisi Uygulaması ve Arama ve Kurtarma Planlaması, Yüksek lisans tezi, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara. 6- Esra Polat (2007). Suç Kümelerinin Analiziyle Mekansal ve Zamansal Suç Tahmini Modelinin Oluşturulması, Yüksek lisans tezi, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
    Dersin Amacı Günümüz ormancılık çalışmalarının vazgeçilmez unsuru haline gelen ve Orman Genel Müdürlüğüne bağlı tüm birimlerde kullanılmakta olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) konusunda gerekli temel bilgilerin öğretilmesi, ilgili programlarda kullanılacak verilerin hazırlanması ve programın kullanımı konularında gerekli alt yapı ve deneyimin oluşturulması amaçlanmaktadır. Orman Mühendisliği Bölümünden mezun olan bir öğrencinin, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde bir kadroya atandığında programı etkin kullanmasını sağlamak.
    Dersin İçeriği Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımları ve bu yazılımların mimarisi, CBSde veri giriş ve işleme süreçleri, CBS de amaca uygun analiz yapma, veri raporlama ve sunma.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster