ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Orman Amenajman Esasları ORM401 GÜZ 2+1 Fakülte Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Ormancılık çekirdek derslerin konularını hatırlar
    2-Orman amenajmanın kavramsal çerçevesini çizer ve ulusal ve uluslararası ormancılık ilkeleri ile ilişkilendirir
    3-Orman envanter çalışması ile ekosistemi tanımlar
    4-Orman formlarını ve orman fonksiyonlarını belirler ve orman formları ile fonksiyonlarını ilişkilendirir
    5-Planlamada katılımcılığın esaslarını uygular
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Sedat KELEŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Arş. Gör. Sinan BULUT
    Kaynaklar K1. Asan, Ü., 2003. Orman Amenajmanı, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Ders Notları, İstanbul. K2. Eraslan İ, ve Eler, Ü., 2003. Orman İşletmelerinin Planlanması ve Denetimi. SDÜ, Isparta K3. Kapucu, F., 2004. Orman amenajmanı. KTÜ Orman Fak. Yayın No: 33, Trabzon, 515 s.
    Yardımcı Kitap YK1. Fonksiyonel Amenajman Planlama Sürecine İlişkin Emir ve Orman Fonksiyonları ve İşletme Amaçları Tablosu, 2008 OGM Ankara. YK2. Orman Amenajman Yönetmeliği, OGM Ankara YK3. Arazi ve Büro Çalışmalarına İlişkin Teknik İzahname, 2008 OGM Ankara
    Dersin Amacı Orman amenajman kavramının teorik yapısı ve planlama esasları hakkında öğrencilere geniş yelpazede bilgi sunmak ve ulusal ve uluslar arası ormancılık politikalarına göre planlama kavramını tanıtmak, planlama ilkelerini aktarmak, orman envanter bilgilerini sunmak, işletme amaçları-koruma hedeflerini ve kısıtlayıcı koşulları belirlemek.
    Dersin İçeriği A. Orman amenajmanının tanımı, kavramsal çerçevesi, görevleri, tarihçesi, diğer bilim dalları ile ilişkisi, yararlandığı yöntemler, planlama kavramı, ölçeği ve kapsamı B. Ormancılığın temel ilkeleri, uluslararası ve ulusal ölçekte ormancılık, sürdürülebilir orman işletmeciliği ve ormancılıkta sertifikalandırma C. Orman fonksiyonları tanımı, ölçüt ve göstergeleri ile uygulanacak silvikültürel müdahaleler D. İşletme amaçları, koruma hedefleri, orman formları, orman formu-fonksiyon ilişkileri ve işletme şekilleri E. Plan ve planlama kavramı, planlama süreci, planlama yaklaşımları (klasik, ekosistem tabanlı çok amaçlı planlama, münferit planlama, yaş ve çap sınıfları metotları) F. Aktüel ve optimal kuruluşun tespiti için alan envanteri, ağaç serveti ve artımının envanteri, yetişme ortamı envanteri, deneme alanlarının belirlenmesi, ağaçların ölçümü, fonksiyonların belirlenmesi, yaş sınıfları ve bonitet haritası, hasılat tablosu, ortalama bonitet ve redüksiyon faktör hesabı, orman fonksiyonları ve hizmetleri, hasılat ve büyüme modelleri G. Karar verme tekniklerinin (simülasyon, doğrusal programlama, amaç programlama gibi) orman amenajmanındaki kullanımı.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster