ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tarihi Çevre Koruma ve Tasarımı PEY411 GÜZ 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tarihi mekanlarda bulunan ögeleri kavrar.
    2-Tarihi bir alanda röleve çalışması yapar.
    3-Rölevesi alınmış bir projenin (açık mekan) restorasyon projesi tasarlar.
    4-Korumada kullanılacak yöntem ve teknikleri uygular.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Görevlisi Gamze SEÇKİN GÜNDOĞAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Yazgan, M.E., Erdoğan, E. 1992. Tarihi Çevrelerde Peyzaj Planlama. Peyzaj Mimarisi Derneği Yayınları, Yayın No.2, Ankara. K2. Ahunbay, Z. 2007. Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyonu, YEM Yayınları, İstanbul. K3. Tunçer, M. 2000. Tarihsel çevre koruma politikaları Ankara. Kültür Eserleri Dizisi/ 281, Vol. 2520, Kültür Bakanlığı, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Günümüzde Peyzaj Mimarlığı ile ilgili tarihi bilgiler oldukça sınırlıdır. Engin bir mimari kültürün eserlerini taşıyan Anadolu`nun Dünya örneklerinde olduğu gibi açık alan ve yeşil alan kültürünün günümüzde orijinal örneklerinin yansıtılmasını destekleyecek teorik bilgilerin kazanılması hedefler arasındadır. Bu izlenecek yol tarihi çevrelerde yapılacak restorasyon çalışmalarının hız kazanması gerekmektedir.
    Dersin İçeriği Koruma kavramını, koruma düşüncesinin gelişimini ve kuramsal temelini, tarihi çevre ve tarihi çevre koruma kavramını, tarihi çevre korumanın önemi, amacı ve gerekliliğini, tarihi çevre korumanın gelişim aşamalarını içermektedir. Ayrıca, tarihi çevre korumada yeşil alanların önemi, tarihi kent merkezlerinde karşılaşılan sorunlar, tarihi kent merkezlerinin korunmasında kentsel peyzaj tasarımının önemi, mimari yapı ve bitkisel materyal rölevesi, restorasyon projesi hazırlanması ve restorasyon teknikleri anlatılmaktadır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster