Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Canan ÜNLÜ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Güngör T. , İlk Yardım, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğ
Sözen C. İlk Yardım ve Acil Yardım ,Göktuğ Yayıncılık 2006
Somyürek İ. İlk Yardım Ders Kitabı, Orkide Yayınları 1985
Ege R. Kaza, Hastalık ve Yaralanmalarda İlk ve Acil Yardım, Trafik kazaları yardım vakfı yayını, 1995
Yürügen B., Durna Z. Afetlarde Hemşirelik Bakımı ve İlk Yardım, AÖF Yayınları 1992
Değerli Ü. Dahiliye ve Cerrahi Acil Hastalıklar, Tıbbi kitaplar dağıtım servisi yayınları 1979
İlk Yardım. Anestezi ve Reaminasyon moduler eğitim seti 2014. Milli Eğitim Yayınları
|
Yardımcı Kitap
|
Standard fırst aıd cours multimedia system Çeviri: Ülkülü O. İlk Yardım Güven matbaası 1982
Papper S. Ve Williams R. Manuel of Medical Care of tehe Surgical patient, Little, Brown and Company Boston 1976
Babadağ K. Ve diğerleri Kaza ve Yaralanmalarda Hemşirelik Uygulamaları Atlası, Birol yayınları 2001
Süzen B. Temel İlk Yardım, Bedray yayınları 2008
|
Dersin Amacı
|
Öğrenciye, ilk yardımın önemi ve 112 - acil servisin yapısı ve işleyişi hakkında bilgilendirmek, triyaj uygulama, temel korunma prensiplerine göre ilk yardım uygulayabilme. kbrn riskini değerlendirmek konusunda yeterlikleri kazandırmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
1. Kaza ve Felaketlerin tanımı, tipleri ve trafik kazaları ve korunma
2. İlk yardım ve Acil yardımın önemi, ilkeleri (6T)
3. İlk yardım çantası, 112, ambulans, acil servisin yapısı
4. KBRN Riskini Değerlendirmek (Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif, Nükleer)
5. Genel vücut anatomi ve fizyolojisi
6. Yaralının kurtarılması-yaralının taşınması
7. Kanamalar da ilk yardım
8. Şok, bayılmalar ve komalarda ilk yardım
9. Solunum sistemi ile ilgili ilk yardım uygulamaları
10. Dolaşım sistemi ile ilgili ilk yardım
11. Yaralanmalarda ilk yardım, Zehirlenmeler-Hayvan sokma ve ısırmaların da ilk yardım
12. Kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım Yaralanmalarda-yanıklarda pansuman ve sargılar
13. Önemli organ yaralanmaları
14. İlk yardım gerektiren diğer durumlar, Afet durumlarında ilk yardım ve sivil savunma
|