ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    YARA OSTOMİ İNKONTİNANS HEMŞİRELİĞİ HEM214 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yaraya yönelik temel kavramları açıklar.
    2-Yara çeşitleri, iyileşme süreci ile ilgili temel bilgileri kazanır.
    3-Yara çeşitlerine göre önleyici-koruyucu uygulamaları ve bakım uygulamalarını hastalara özgü olarak planlar.
    4-Hastaların yara ve stoma ile ilgili sorunlarını analiz ederek bakıma yansıtır
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Aslı TOK ÖZEN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Karadakovan A., Eti Aslan F. Dahili ve Cerrahi Hastalıklarda Bakım. Nobel Kitabevi, Adana, 2010. 2. Erkal İlhan İ. Yara Bakım Hemşireliği. Alter Yayıncılık, Ankara, 2017. 3. http://www.yoihd.org.tr/ Yara Ostomi İnkontinans Hemşireleri Derneği 4. WOCN: Wound, Ostomy and Continence Society. http://www.wocn.org/ 5. Baktıroğlu S., Aktaş Ş. Kronik Yarada Güncel Yaklaşımlar. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Yayınları, 2013. 6. Topalan M., Aktaş Ş. Güncel Yönleriyle Kronik Yara. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Yayınları, 2010.
    Yardımcı Kitap 1. Özmete E., Tok Özen A. Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları 1. Hedef Yayıncılık, Ankara, 2018. 2. Erdoğan S., Özcan Ş. Diyabet Hemşireliği Kitabı. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul 2021. 3. http://yarabakimidernegi.org.tr/ 4. Erkal İlhan S, Ançel G, Hakverdioğlu Yönt G. Hemşirelik Tanıları Girişimleri Sonuçları. Andaç Yayınları, Ankara, 2017.
    Dersin Amacı Bu derste öğrencilere, yaranın tanımı, yara ostomi ve inkontinans hemşireliğinin tanımı, görev, yetki ve sorumlulukları, yara iyileşme süreci, tipleri, yaraların sınıflandırması, akut/kronik yara çeşitleri ve bakım uygulamaları, stoma bakımı, stomalı bireye yaklaşım, deri/doku bütünlüğünün korunması, akut / travmatik, basınç, kronik yaralarda epidemiyoloji, etiyoloji, hastanın tanılanması ve bakım prensipleri, risk faktörlerinin yönetimi, lokal yara bakım yönetimi, farmakolojik yönetimi, öğretilmesi amaçlanır.
    Dersin İçeriği Derse giriş ve dersin tanıtılması Yara-Ostomi İnkontinans hemşireliğinin tarihçesi Yara-Ostomi İnkontinans Hemşireliğinin görev, yetki ve sorumlulukları Yaraların sınıflandırılması ve genel bilgiler Yara iyileşmesi fizyolojisi ve yara iyileşme tipleri Yaraların sınıflandırılması ve iyileşmeyi etkileyen faktörler Yara tanılama ve TIME yaklaşımı Yara bakımında güncel yaklaşımlar Kronik yaralar ve bakım uygulamaları Basınç yaraları ve bakım uygulamaları Diyabetik ayak yaraları ve bakım uygulamaları Arteriyel/venöz yaralar ve bakım uygulamaları Cerrahi yaralar ve bakım uygulamaları Stoma ve bakım uygulamaları Yanık yaraları ve bakım uygulamaları Yara bakımı uygulama örnekleri (pansuman yapımı, stoma bakımı vb.) Hemşirelik bakım planı örnekleri
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster