Prerequisites
|
-
|
Language of Instruction
|
Turkish
|
Responsible
|
Lecturer Sevinç Bakan
|
Instructors
|
-
|
Assistants
|
-
|
Resources
|
R1: Tayfur M. (2014) Diyetisyenin Çalışma Rehberi. 1.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
R2: Tayfur M., Olcay M.,Baştaş NN.Diyetisyenlik eğitimi ve Meslek Etiği. 2.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
R3: Baysal A. (2019)Beslenme.19.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
R4: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). Türkiye beslenme rehberi 2015 (TUBER)
RK5: Merdol TK.,Başoğlu S.,Örer N. (2018).Beslenme ve Diyetetik Açıklamalı Sözlük.4.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
R6:Şanlıer N.,Ulusoy HG.,Sezgin AC.(2019) Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları.1.Baskı,Ankara;Vize yayıncılık
R7:Şanlıer N.,Sürücüoğlu MS.(2019) Türk Mutfağı.1.Baskı,Ankara;VHedef Yayıncılık ve Mühendislik
R8: Merdol TK. Standart Yemek Tarifeleri.8.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevi.
|
Supplementary Book
|
RS 1. Aksoy M., 2018. Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü, Nobel Tıp Kitapevi, Ankara.
|
Goals
|
Defination of Nutrition and Dietetics Program and basic concepts, carbohydrates, fats, proteins to provide information about.
|
Content
|
Introduction of nutrition and dietetics program history of Dietetics, introduction of Dietitian occupation,Nutrition and Health, basic definitions, historical development of Nutrition and health interaction,Selections from the basic terms used in nutrition and Dietetic Science,Basic principles of healthy eating,Carbohydrates-I,Carbohydrates-II,Lipids I, Lipids II,Proteins I, Proteins II, Energy Metabolism,Energy calculations,Food preparation, cooking and storage techniques,Water and electrolytes.
|