ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Besin Kimyası ve Analizleri-I BES203 GÜZ 3+2 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besinlerini oluşturan bileşiklerin kimyasal yapısını özetler.
    2-Temel gıda analizlerini uygular.
    3-Analiz sonuçlarını yorumlar ve mevzuata uygunluğunu tartışır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Didar Üçüncüoğlu
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Saldamlı, İ. (2014). Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara K2. Demirci, M. (2008). Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ K3. Gamlı, ÖF. (2013). Laboratuvar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık. K4. Başoğlu, F., Uylaşer, V. (2011). Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık
    Yardımcı Kitap YK1. Başoğlu, F. (2011). Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa YK2. Ayhan, K., Coşansu, S., Durlu-Özkaya, F. (2013). Her yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık, İzmir YK3. Weaver, C., (1996). The Food Chemistry Laboratory, CRC Press, Boca Raton YK4. Üçüncüoğlu, D, (2022). Gıda Kimyası Laboratuvar Föyleri YK5. Üçüncüoğlu, D, (2022). Laboratuvar Teknikleri Laboratuvar Föyleri
    Dersin Amacı Besin kimyası ve analizlerine yönelik temel kavram ve uygulamalar ile besinin yapısında oluşan değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamak ve Gıdalarda bulunan temel bileşenler (Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, enzimler, pigmentler, katkı maddeleri) ve kimyasal yapılarını ve de analiz yöntemlerini öğrenmektir.
    Dersin İçeriği Suyun kimyasal yapı ve özellikleri, Karbonhidratlar-I ve analizleri, Karbonhidratlar-II ve analizleri, Proteinler-I ve analizleri, Proteinler-II ve analizleri, Lipitler-I ve analizleri, Lipitler-II ve analizleri, Vitaminler-I ve analizleri, Vitaminler-II ve analizleri, Vitaminler-III ve analizleri, Mineraller-I ve analizleri, Mineraller-II ve analizleri, Besinsel Lifler ve Gıda Hidrokolloidleri, Besinlerde Fiziksel ve Kimyasal bozulma Reaksiyonları Gıdalarda bulunan temel bileşenler (Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, enzimler, pigmentler, katkı maddeleri) ve kimyasal yapıları. Besinlerin kimyasal kompozisyonu etkileyen faktörler. İnsan beslenmesi ve sağlık üzerine etkileri.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster