Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç.Dr. Şinasi AŞKAR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. İrfan Erol (2007) Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
2. Halkman K. (2000) Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık.
3. Erkmen O. (2017).Gıda Mikrobiyolojisi. 5. Basım, Efil Yayınevi, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat (Editors). 2012, Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers.
2. Tayar M.Hecer C.(2013)Gıda Mikrobiyolojisi, 3.Bası, Dora yayınları, Bursa.
3. Bakırcı G.T ve Kayaardı S.( 2017) Mikrobiyolojik Analiz Metotlar,Sidas yayıncılık izmir.
|
Dersin Amacı
|
Besin mikrobiyoloji konusundaki temel kavramlar, mikroorganizma-gıda ilişkisi, besinlerin bozulması, tüketicide infeksiyon ve zehirlenmeye neden olan mikroorganizmalar, besinlerde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, besinleri saklama yöntemleri, besinlerin mikrobiyal bulaşma kaynaklarınn besin ve beslenme yönünden incelenmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Mikroorganizmaların besin kaynakları ve üremeleri, Besinlerin mikrobiyal ekolojisi ve mikroflorası, Besinlerde bozulma ve bozulma nedenleri, Besin kaynaklı patojen bakteriler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Besin kaynaklı patojen virüsler, prionlar, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Besin kaynaklı parazitler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Besin kaynaklı mikotoksijenik funguslar, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Portörlük ve besin hijyenindeki önemi, Gıdalardaki mikrobiyal gelişmenin önlenmesi, Besin kaynaklı zehirlenmeler, patogenez ve immün reaksiyonlar
|