Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Fatma Tayhan Kartal
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Türkan Merdol (2012)Beslenme Antropolojisi. Hatiboğlu yayınevi. Ankara.
2. Acar Tek N, Sürücüoğlu MS. (2020). Beslenme Antropolojisi. Hedef yayıncılık. Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
1. Baysal A.ve ark. (1993). Türk Mutfağından Örnekler. Kültür Bakanlığı Yayınları
|
Dersin Amacı
|
Çevresel faktörlerin beslenme üzerinde etkisinin değerlendirilmesini ve ülkelere göre beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları öğretmek
|
Dersin İçeriği
|
Dersin tanıtımı, Giriş, Yaşamın sürdürülmesinde beslenme ve temel özellikler
Beslenme Alışkanlıklarını/ Diyet Örüntüsünü Etkileyen Çevresel Etmenler
Tarih öncesi dönemde insanoğlunun yaşam tarzı, ekolojisi, diyet örüntüsü
Neolitik çağda insanoğlunun yaşam tarzı, ekolojisi, evcilleştirme işlemleri
Antik çağda beslenme kültürü
Sanayi devrimi ve sonrasında yaşam tarzı, ekoloji ve diyet örüntüsü
Hititlerde beslenme ve mutfak kültürü
Toplumların beslenme düzeninde öğünler ve önemi
Dinler ve beslenme
Ülkelerin beslenme alışkanlıkları arasındaki farklılıklar
Türk mutfağı özellikleri ve etkileşimleri
Besin destekleri ve tarihçesi
Küreselleşmenin beslenme biçimi üzerine etkileri
Sürdürülebilir beslenme
|